Scruton o Konzervatizmu

Slikovni rezultat za Scruton

Konzervatizam, kako ga ja shvaćam, označava održavanje društvene ekologije. Sloboda pojedinca je svakako dio te ekologije jer se bez nje društveni organizam ne može prilagođavati. Ali sloboda nije jedini ili istinski cilj politike. Konzervatizam uključuje konzerviranje naših zajedničkih resursa – društvenih, materijalnih, ekonomskih i duhovnih – i opiranje društvenoj entropiji u svim njenim oblicima.
Konzervatizam će se zbog toga, u očima kritičara, činiti osuđenim na neuspjeh jer nije ništa više od pokušaja da izbjegnemo drugi zakon termodinamike. Entropija se uvijek povećava, i svaki sustav, svaki organizam, svaki spontani poredak će se dugoročno naći u nasumičnom neredu. Međutim, čak i ako je to točno, to ne znači da je konzervatizam uzaludan kao politička praksa, baš kao što niti medicina nije uzaludna samo zato jer ćemo, kao što je to Keynes rekao, “na kraju svi biti mrtvi”.
Roger Scruton, A Political Philosophy

Scruton o Konzervatizmu i Ekologiji

Ravnoteža okoliša je dio bilo kojeg trajnog društvenog poretka. Predodžba koju nam Burke daje trebala bi imati svoju privlačnost za one u ekološkom pokretu. Burkeov odgovor Rousseauovoj teoriji društvenog ugovora je priznati kako je politički poredak poput ugovora, ali dodao je kako to nije ugovor samo među živima, nego među živima, nerođenima i umrlima. Drugim riječima, pojednostavljeno govoreći, to nije nikakav ugovor nego odnos stratiteljstva, u kojem se naslijeđene pogodnosti čuvaju i prosljeđuju. Živi imaju interes u konzumiranju resursa Zemlje, ali to nije razlog zbog kojeg su se umrli toliko trudili; dok nerođeni ovise o našoj suzdržanosti. Dakle, dugotrajna društvena ravnoteža mora uključivati i ekološku ravnotežu.
Roger Scruton, A Political Philosophy.
PS
Scruton je napisao i knjigu o zelenoj filozofiji, predlaže konzervativni pristup, odnosno konzervativne vrijednosti lojalnosti i odanosti. Smatra da je konzervatizam prilagođeniji rješavanju ekoloških problema od socijalizma i liberalizma. Moramo se vratiti iz globalnog u lokalno, brinuti o okolišu prepoznajući naše probleme, načine očuvanja i zajedničke motive koji nas u tome vode. Različite nevladine udruge i međunarodna birokracija koja nikome nije odgovorna, nisu u stanju odgovarajuće odgovoriti na izazove očuvanja okoliša, potrebno je da se uključi “običan” čovjek.
Izvor: KSDK