Izetbegović rekao da Hrvatska mora pokazati bolje i ‘civilizirano’ lice i podmuklo izrekao laž

BAKIR OPET ‘LUPA’

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za Anadoliju da će Hrvatska morati pokazati svoje bolje, “civilizirano” lice.

Izetbegović je kazao da će odnosi BiH i Srbije “prolaziti kroz krize, ali će ta linija sa svim oscilacijama ići naprijed, jer je to u interesu i Srbije i BiH”.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske nakon presude bivšim liderima “Herceg-Bosne” Izetbegović je podsjetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopće nisu spominjale žrtve, što je čista laž, uzimajući u obzir izjave Andreja Plenkovića, Kolinde Grabar-Kitarović i Gordana Jandrokovića nakon presude.

“Imali smo izjave koje su zaista bile loše odmah nakon presude i tome je doprinijelo teatralno samoubojstvo generala Praljka. Žrtve se uopće nisu spominjale. Samo se pokušavalo napadima na sud, na suce, veličanjem zločinaca izbalansirati nekako taj pritisak koji se dogodio u tom času i koji su vrlo lako hrvatski političari mogli skinuti sebi s vrata. Hrvatska će morati pokazati ono svoje bolje lice, ono civilizirano lice, prihvatiti zločine, ne veličati zločince, popravljati odnose s Bosnom i Hercegovinom, kao Srbija. Platiti nam ono što nam pripada radi korištenja Buškog jezera, vratiti nam našu imovinu, poštovati naše pravo garantirano konvencijama UN-a i međunarodnim pravom pristupa moru kod gradnje Pelješkog mosta i tako dalje”, rekao je Izetbegović, a prenose BH mediji.

Inicijativu o konferenciji Dayton 2 član Predsjedništva BiH Izetbegović je ocijenio dobronamjernom.

“To su dobre namjere prijatelja. Vidjet ćemo kako će na to reagirati State Department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene. BiH treba iskorak u smislu funkcionalne države. Ako želimo da OHR ode, moramo imati mehanizme koji će onemogućiti blokiranje bilo kojeg procesa u Bosni i Hercegovini”, rekao je Izetbegović.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima ispred Stranke demokratske akcije bit će netko od iskusnih političara.

“Preporučit ću da bude netko od ljudi koji sjede u kolegiju Predsjedništva SDA, možda Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Safet Softić…”, rekao je Izetbegović.