Papa Franjo pred svjetskim diplomatima proglasio IDEOLOŠKI KOLONIJALIZAM

Autor: Stefano Gennarini, JD, C-FAM, New York (prijevod Troplet)

IK pF

Papa Franjo je u svom godišnjem obraćanju diplomatskom zbora Svete Stolice istaknuo pravo na život, potrebu za zaštitom obitelji i opasnosti “ideološkog kolonijalizma”.

“S odstojanja od sedamdeset godina, bolno je vidjeti koliko se danas temeljnih prava i dalje krše. Prvo pravo među svim pravima je pravo svakog čovjeka na život, slobodu i osobnu sigurnost“ rekao je papa Franjo na početku obraćanju posvećenom Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, čiji je 70-ta obljetnica ove godine.

“Nije samo rat ili nasilje to što krše ljudska prava. U našem vremenu postoji puno suptilnih sredstava: mislim prije svega na nevinu djecu odbačenu čak i prije nego što su rođena, ponekad nepoželjna jednostavno zato što su bolesna ili s razvojnim poteškoćama  ili kao rezultat sebičnosti odraslih “, dodao je.

Također je oštro kritizirao pojavu “novih prava koja se nerijetko sukobljavaju jedna s drugima”, koja ne poštuju “društvene i kulturne tradicije” i ignoriraju “stvarne potrebe” s kojima se susreću mnoga društva.

“Nešto paradoksalno, postoji rizik da ćemo, u ime ljudskih prava, imati uspon modernih oblika ideološke kolonizacije od strane jačih i bogatijih, na štetu siromašnijih i najranjivijih”, rekao je papa Franjo. Ideološki kolonijalizam je trenutno stanje agresivne promocije homoseksualnosti i transrodnosti.

Međutim, ljudska prava, rekao je Papa, moraju biti “utemeljena na naravi koju objektivno dijele svi unutar ljudske rase.” On je osudio “reduktivističku viziju ljudske osobe” koja vodi nepravdi, društvenoj nejednakosti i korupciji.

Papa Franjo također je snažno govorio o neuspjehu nacija i međunarodne zajednice da zaštite obitelj opisanu u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima kao “prirodnu i temeljnu skupnu jedinicu društva … koja ima pravo na zaštitu društva i države”.

“Nažalost, činjenica je da se, osobito na Zapadu, obitelj smatra zastarjelom institucijom”, s žaljenjem je konstatirao papa Franjo.

“Danas se kratkotrajni odnosi preferiraju naspram stabilnosti konačnog projekta života. No, kuća izgrađena na pijesku krhkih i nejasnih odnosa ne može opstati”, dodao je, opisujući brak kao “stijenu” na kojem se gradi društveni poredak.

On je pozvao države da “trebaju usvojiti pravu politiku kako bi podržale obitelj o kojoj ovisi budućnost i razvoj država”.

Upozorio je da “zanemarivanje obitelji ima još jedan dramatičan učinak – osobito prisutan u nekim dijelovima svijeta – smanjenje stope nataliteta. Doživljavamo pravu demografsku zimu!” presudio je, rekavši da je to rezultat društava koja se zatvaraju u sebe.

Papa je također ukazao na razmišljanja o ljudskim pravima svojih prethodnika Benedikta XVI. i Svetog Ivana Pavla II. “Za Svetu Stolicu, govoriti o ljudskim pravima znači iznad svega ponovno u središte postaviti ljudsku osobu, kako ju je želio i stvorio Bog na svoju sliku i priliku”, rekao je papa Franjo. On je naglasio da postoji “značajan odnos” između Evanđelja i duha u kojem je izrađena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Kao i u nedavnoj reformi Papinske akademije za život, Papa Franjo tumačio je pravo na život općenito, ne referirajući se samo na zabranu proizvoljnog lišavanja života, nego i na širu socijalnu pravdu i sigurnosnu skrb, uključujući okoliš, razoružanje, mir i postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.

Izvor: The Center for Family and Human Rights (C-Fam)