Kršćanin ne može biti antisemit – točka!

Od posebna značaja je i to što je govor na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, kardinal Bozanić održao ispred Stepinčeve katedrale. I aktualni događaj, naime, svjedoči kako betaificirani kardinal ni danas nije amnestiran od progona – lažima.

Piše: Josip Vričko

Sa stanovitom distancom od nekoliko dana, lijevi se hrvatski tisak, uz potporu pripadajućih im i – za ovakve prigode – dežurnih povjesničara, ipak oglasio nakon što je nadbiskup zagrebački Josip kard. Bozanić potkraj prošloga tjedna održao povijesni govor na Dan sjećanja na holokaust.

Jasno, ovakva prigoda ne može proći bez Hrvoja Klasića, kojega je kardinalov istup – povjerio se jednom zagrebačkome portalu na radost jednoga sarajevskoga – podsjetio na neke govore kardinala Alojzija Stepinca, koji je, tvrdi taj povjesničar, tijekom Drugog svjetskog rata znao za zločine u Jasenovcu ili holokaust, ali niti jednom riječju nije osudio ustaški pokret i NDH. „To u svom istupu“, tvrdi Klasić, „nije učinio ni kardinal Bozanić premda obojica kardinala nikad nisu imali nikakvih problema osuditi komunističke zločine i bivšu Jugoslaviju“.

Odmah poslije Klasića, javlja se i Jutarnji list na čijoj se stranici koči naslov „Zagrebački nadbiskup Bozanić mora otići u Jasenovac“. A komentator zaključuje, vjerojatno misleći da (tako) poentira, još jednim imperativom: „Baner na katedrali nije mala stvar, ali Katolička Crkva će se početi mijenjati tek onoga dana kada kardinal Josip Bozanić ili neki njegov nasljednik u Jasenovcu progovori o Jasenovcu kao simbolu zla.“

No, prije gotovo deset godina, u rujnu 2009. u istom zagrebačkom dnevniku, Jelena Lovrić napisala je: „Hvala Bogu, kardinal Josip Bozanić napokon je stigao u Jasenovac. Nije kleknuo podno Kamenog cvijeta, kao što su pape, sadašnji i njegov pokojni prethodnik, klečali u Auschwitzu. Manje je molio, više držao političke govore. Svejedno, njegov posjet Jasenovcu ima povijesnu dimenziju“, komentirala je novinarka svojevremeno znana (još) i kao crvena barunica hrvatskog novinstva.

Podsjećam, prigodom toga posjeta u svojoj homiliji u jasenovačkoj crkvi Bozanić je izravno osudio ustaške zločine. Izrazio duboku bol zbog onih koji su stradali od pripadnika hrvatskog naroda ili pripadnika Crkve… Toliko, dakle, o tomu kako bi Kardinal (tek) trebao otići u Jasenovac… gdje, primjerice, svojom maršalskom nogom nikada nije kročio ni trostruki narodni heroj.

Što, zanimljivo, narečeni Klasić ne problematizira, mada se, i danas aktualna, (veliko)srpska laž o broju jasenovačkih žrtava, u biti, temelji na Brozovoj laži izrečenoj u Beloj Crkvi kako je u Drugom svjetskom ratu poginulo 1,7 milijuna „Jugoslavena“. No kumrovečkom Minhauzenu je tada na pameti bila ratna reparacija. Ali, što je – danas! – na pameti Klasiću?!

Lako je, zapravo, raskrinkati Klasićevu konstataciju kako ni Bozanić ni Stepinac nisu „niti jednom riječju osudili ustaški pokret ni NDH“. Već smo, evo, vidjeli što je zagrebački nadbiskup govorio (još) prije desetljeća te naročito prošloga petka pred Blaženikovom katedralom. No povjesničar Klasićeve provenijencije još je samo jedna potvrda kako i beatificirani kardinal nije zaštićen od progona – lažima. Naime, nadbiskup Stepinac je u pismu Paveliću 1943. napisao da je Jasenovac sramotna ljaga za NDH, a jasenovački župnik Jure Paršić u tekstu koji je 1985. objavio u Muenchenu piše kako je Stepinac u više navrata detaljno govorio o strahotama koje su se događale u jasenovačkom logoru.

Ipak, možda Klasića (i sl. klasiće) baš kao i ovdje spomenute medije ne treba previše kritizirati. Značaj prošlotjednog događaja (možda) do njih još ne dopire. Događaj ispred zagrebačke Stepinčeve katedrale toliko je, naime, velik da se njegovo značenje još ne može sagledati, kao što je to, uostalom, kazala Julija Koš, visoka predstavnica glavnog rabina dr. Kotela da-Dona, osobito naglasivši kako svaka rečenica kardinalova obraćanja ima po jednu poruku što trebamo napraviti da ozdravimo društvo i poruke za buduće generacije. A ovdje treba još dometnuti: Ni na jednoj prvostolnici u Europi nije viđen toliki baner kao na zagrebačkoj katedrali prošloga petka. Velikoga – takoreći!

Predsjednik zagrebačke Židovske općine kazao je, primjerice, kako potpisuje svaku riječ koju je izrekao Kardinal, a posebno bismo trebali zapamtiti njegovo upozorenje da je danas neprihvatljivo dopustiti buđenje bilo kakvoga oblika antisemitizma. Podsjetio je Bozanić pritom i na riječi pape Franje da kršćanin ne može biti antisemit. Kršćanstvo i bilo koji oblik mržnje prema čovjeku i drugom narodu, jedno drugo isključuju.

I – točka!