London – “Operacija Zapadni Balkan”

autor: 
London – “Operacija Zapadni Balkan”

Ranije smo objavili otkriće hakera skupine Anonymous koji su objavili novu seriju dokumenata koji su procurili iz tajne utjecajne mreže u Velikoj Britaniji. Pretposljednja tranša dokumenata otkriva kako Inicijativa za integritet zapošljava poslovne lidere za obavještajne poslove, kako pojasniti muslimanima u Velikoj Britaniji “zašto je NATO važan” i što činiti u nuklearnom sukobu kojeg bi mogla pokrenuti Rusija. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i NATO još uvijek tvrde kako je ovo kampanja protiv Inicijative za integritet, ali nikakvim argumentima i dokazima nisu opovrgnuli sadržaj ni ovih, kao ni prethodno objavljenih dokumenata.

Zapadni Balkan

Najnovija šesta tranša dokumenata koje su Anonymousi objavili prošlog petka, vezanih uz Inicijativu za integritet, ovoga puta se fokusira na to kako je britanski državni projekt tražio 5,5 milijuna funti, ili 7 milijuna dolara, sredstava od britanske vlade za provedbu kampanje utjecaja na zapadnom Balkanu.

Prema navodima hakera, Christopher Donnelly, direktor Instituta za državnu politiku, koristio je svoje kontakte u NATO paktu i svoje iskustvo u vojnoj obavještajnoj službi kako bi pokušao osigurati sredstva za program za Balkan.

Inicijativa za integritet se predstavila kao dobrotvorna organizacija protiv dezinformacija, sve dok u studenom prošle godine hakeri nisu počeli objavljivati mnoštvo internih dokumenata koji su otkrili njihovo financiranje od strane britanske vlade i činjenicu da je ova organizacija diljem Europe provodila kampanje utjecaja protiv Rusija.

Kao odgovor na hakiranje, Inicijativa za integritet je povukla sav sadržaj sa svoje službene internetske stranice. Iako je za neke dokumente priznala da su “autentični”, za druge je rekla da su  “falsificirani”, ali nisu pružili nikakve dokaze koji bi potkrijepili njihove tvrdnje.

“Ispravne poruke” slati preko odabranih lokalnih novinara

U pismu Guya Spindlera, bivšeg zaposlenika službe MI6, Keithu Sargentu, stručnjaku za upravljanje, Donnelly je objasnio da će program za Balkan biti realiziran u suradnji s globalnom marketinškom i komunikacijskom tvrtkom Edelman, koja, prema njegovim riječima, može pomoći u proizvodnji “reklamnih kampanja na televiziji koje promiču promjene”, obuku na engleskom jeziku koja potiče “ispravne poruke”, čak i “televizijsku sapunicu koja će govoriti o problemu korupcije”.

Donnelly je također kazao kako će projektu u balkanskim zemljama trebati “lokalni partneri”. Oni će pomoći u pronalaženju novinara “koji mogu biti saveznici u njihovim naporima” i koji se mogu dovesti “na izlete u London, u sjedište NATO-a, itd.”.

Pismo, koje se fokusira na nastojanja da se uspostavi kampanja utjecaja “protiv korupcije” i “vladavine prava” na zapadnom Balkanu, datirano je 15. listopada, ali godina nije navedena. Međutim, to može biti 2018. zbog činjenice da se prijedlog ostatka dokumenata za balkanski projekt odnosi na prošlu godinu i na siječanj 2019. kao potencijalni datum početka pokretanja operacije.

BBC kao alat utjecaja na Balkanu

mediji

U drugom dokumentu se navodi da se sam program može “identificirati kao vanjsko uplitanje u unutarnje poslove balkanskih zemalja”, a “rusko neprijateljstvo” i “tradicionalne sovjetske veze” se navode kao moguće prepreke kampanji zapadnog utjecaja.

Također ukazuje na to da nekoliko srpskih organizacija “promiču prijateljske veze s Rusijom”, te se sugerira da bi BBC sa svojim emisijama mogao pomoći u “suprotstavljanju lažnim vijestima o Rusiji u regiji”.

Činjenica da Srbija, Rusija i druge zemlje ne priznaju neovisnost Kosova se također spominje kao “veliki problem” za projekt.

Prema Donnellyju, da bi se postigao uspjeh treba “identificirati nacionalni cilj koji se može koristiti kao poluga”, navodeći kao primjer napore Sjeverne Makedonije za ulazak u NATO .

Osim toga, dio programa uključivat će i stvaranje “tečajeva obuke za novinare, studente i javne aktiviste općenito”, kako bi im se pomoglo u dobivanju relevantnih istraživačkih alata.

Zabavom protiv Rusije

Drugi dokument koji je procurio otkriva da je zaposlenik Instituta za državnu službu, Euan Grant, poslao “memorandum o suradnji” američkoj spisateljici  Martha Bayles nakon “detaljnog Skype poziva” u srpnju 2018. godine. U tom memorandumu je tražio njen “doprinos za dokumentarne filmove i zabavni program na medijima kako bi se suprotstavili ruskim narativima”.

Osim toga, kaže se da bi Inicijativa za integritet trebala “upozoriti” novinare u tisku, na radiju i televiziji na “relevantnost” već pripremljenih materijala za zabavu, kao što je BBC serija “McMafia”, koja se fokusira na rusku korumpiranu obitelj sa sjedištem u Londonu.

Nevladine organizacije i “australska skupina”

Beograd -prosvjedi

Euan Grant također spominje da Institut za državnu plovidbu “ima posebne veze s Timesom, Telegrafom, Guardianom i televizijskim i radiokanalima BBC”, ali naglašava da treba “ojačati” svoj odnos s The Mailom.

Dokumenti također sugerira da nevladinim organizacijama treba dati priručnike o korupciji u Rusiji. Među navedenim nevladinim organizacijama su Transparency International, Global Witness i Svjetski fond za divlje životinje (WWF). Još jedan dokument se odnosi na “australsku skupinu”.

S obzirom na pitanje ruskog i kineskog utjecaja u toj regiji, Grant piše da “postoji granica koju mnogi mediji u Europi i Australiji mogu prijeći u odnosu na ruska pitanja”.

Predstavljajući šestu tranšu dokumenata, Anonymous je izjavio da Inicijativa za integritet pokušava skrenuti pozornost ljudi s ilegalne aktivnosti organizacije samo zato što su dokumenti objavljeni. Međutim, prema hakerima, “patetični pokušaj Inicijative za integritet da prikrije svoje tragove je uništen nepobitnim dokazima o prekršajima ilegalnim aktivnostima, a ti su dokazi sada dostupni javnosti.

Cyberguerrilla Part-6 / CND-proposal-pdf / Australska skupina 

Tajne aktivnosti Londona – Muslimani moraju voljeti NATO i kako suzbiti nuklearnu Rusiju

izvor: LOGICNO.COM/https://www.logicno.com/politika/london-operacija-zapadni-balkan.html