EPP suspendirao Fidesz – Od Orbana traže ispriku i da Sorosevo sveučilište vrati u Budimpeštu

EPP suspendirao Fidesz – Od Orbana traže ispriku i da Sorosevo sveučilište vrati u Budimpeštu

Jučer je Europska pučka stranka (EPP) iz svojih redova suspendirala mađarsku stranku Fidesz premijera Viktora Orbana.

Za suspenziju, koja bi mogla biti povučena, glasalo 190 članova EPP, a 3 su člana bila protiv.

Fidesz pod suspenzijom ne može sudjelovati na sastancima Europske pučke stranke, nema pravo glasa i ne može predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Mađarski premijer Viktor Orban je prihvatio izglasovano rješenje.

U razdoblju suspenzije će odbor za procjenu EPP pratiti ispunjava li Fidesz uvjete koje postavio Manfred Weber, čelnik bloka  Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, kao i odredbe deklaracije EPP s kongresa održanog u Helsinkiju krajem prošle godine.

Manfred Weber je Viktoru Orbanu i Fideszu postavio uvjete da prestanu s kampanjom protiv Bruxellesa, da se ispričaju Europskoj pučkoj stranci i da vlasti u Budimpešti odustanu od protjerivanja Sorosevog Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte, koje se po odluci mađarske vlade seli u Beč.

Za prva dva uvjeta bi Orban mogao naći kompromisno rješenje, obzirom da su u Mađarskoj već uklonjeni sporni plakati koji prikazuju Jean-Claudea Junckera i Sorosa, koje se optužuje za podržavanje ilegalne migracije. Formalna isprika bloku pučana u Europskom parlamentu također nije nešto što bi predstavljalo problem za mađarskog premijera i njegovu stranku. Pravi test vjerodostojnosti za Fidesz će biti odluka, ako je donese, da se Sorosevo Srednjoeuropsko sveučilište vrati i nastavi djelovati u Budimpešti.

S tim korakom bi Orban izgubio kredibilitet kod svog biračkog tijela i u Europi općenito.

Kao što smo objasnili prije nekoliko dana, tjedan prije glasovanja u bloku pučana o pitanju isključenja Fidesza je mađarski premijer Viktor Orban govorio u svom redovitom intervjuu za mađarski Rádió Kossuth i rekao da je Fidesz spreman izaći iz skupine Europske pučke stranke. Naravno, ne u ovom sazivu Europskog parlamenta, koji traje još mjesec i pol, već u sljedećem, za razdoblje od 2019. do 2024. godine.

Da je ovo itekako moguć scenarij ukazuje činjenica da bi poslanici mađarskog Fidesza mogli prijeći u blok Europskih konzervativaca i reformista, gdje se već nalazi “bratska ” poljska stranka Pravo i pravda.

Napominjemo da se umjereno euroskeptični Europski konzervativci i reformisti protive federalizaciji Europe kao superdržave.

Nakon mogućeg povlačenja Fidesza, osim ako Orban ne poklekne pred Sorosem i vrati punu autonomiju Srednjoeuropskom sveučilištu, zbog Brexita i gubitka britanskih konzervativaca i  odlaska mađarskih zastupnika, Europska pučka stranka će pretrpjeti velike gubitke i morat će naći način da popuni svoje redove. S druge strane, sa zastupnicima mađarskog Fidesza bi sljedećem sazivu Europski konzervativci i reformisti stekli još veći utjecaj i uz deklarirane euroskeptike bi mogli zaustaviti daljnju integraciju EU.

Tko je u sukobu EPP i Fidesza jučer bio “dobitnik”, a tko “gubitnik”, teško je reći, iako se čini da su pučani na čelu s Manfredom Weberom zbog “principa” na kocku stavili status najveće frakcije u Europskom parlamentu.

“Homo sorosensus” – Mreža korumpirane Europe određuje europske izbore

 

autor: SAŠA. F.