Vatikanski dokument o rodnoj ideologiji

Kongregacija za katolički odgoj objavila je dokument “Muško i žensko stvori ih” u kojemu se govori o putu dijaloga glede pitanja rodne teorije u obrazovanju.

Novi je dokument zamišljen kao instrument koji će pomoći kao vodič katoličkim doprinosima u debati o ljudskoj seksualnosti te odgovoriti na izazove koji proizlaze iz rodne ideologije.

„U svim takvim [rodnim] teorijama, od najumjerenijih do najradikalnijih, postoji suglasnost da se rod promatra kao važniji od muškog ili ženskog spola“, napisala je 10. lipnja Kongregacija za katolički odgoj u novom dokumentu pod naslovom Muško i žensko stvori ih, prenosi CNA.

„Posljedica toga uglavnom je stvaranje kulturološke i ideološke revolucije vođene relativizmom, a zatim i pravna revolucija, budući da takva uvjerenja zahtijevaju posebna prava za pojedinca i cijelo društvo“, navodi se u dokumentu kojim se želi uspostaviti intelektualni okvir „na putu dijaloga glede rodne teorije u obrazovanju“.

Crkva naučava bitnu razliku između muškarca i žene

Objavljen na početku „Pride mjeseca“ tj. lipnja, tijekom kojega mnogi gradovi i udruženja obilježavaju kampanju LGBT propagiranja, u dokumentu se kaže kako Crkva naučava bitnu razliku između muškaraca i žena, koja je uređena u prirodnom zakonu te je bitna za obitelj i ljudski procvat.

„Potrebno je ponovno potvrditi metafizičke korijene spolne razlike, kao antropološko pobijanje pokušaja negiranja muško-ženske dvojnosti ljudske prirode, iz koje nastaje obitelj“, objašnjava se dokumentu i dodaje: „Poricanje ove dvojnosti ne samo da briše viziju ljudskih bića kao ploda djela stvaranja, nego stvara i ideju ljudske osobe kao svojevrsne apstrakcije koja ‘bira za sebe kakva će biti njegova priroda’.“

Potkopavanje obitelji

Tekst je potpisao kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katolički odgoj, te se u njemu napominje i filozofsko podrijetlo pokreta rodne teorije i primjećuje široko kretanje kako bi se njegova posebna antropologija uvrstila u politiku i pravo.

Problem s ovom teorijom, kako se navodi u dokumentu, nije u razlikovanju između termina roda i spola, koji se mogu ispravno razumjeti, nego u razdvajanju jednoga od drugog.

„Propozicije rodne teorije konvergiraju se u konceptu ‘queer’, koji se referira na dimenzije seksualnosti koje su iznimno fluidne, fleksibilne i kao takve, nomadske“, napominje Kongregacija upozoravajući da je rezultat tog ideološkog trenda potkopavanje obitelji.

U dokumentu se također navodi kako je, unatoč ovim izazovima, dijalog i dalje moguć. Također se poziva na zaštitu ljudskih i obiteljskih prava, osuđuje nepravednu diskriminaciju i ističe točke jedinstva među ljudima koji imaju različite poglede o rodnoj ideologiji.

„Primjerice, obrazovni programi na ovom području često dijele pohvalnu želju za borbom protiv svih oblika nepravedne diskriminacije, što je zahtjev koji se može podijeliti sa svim stranama“, navodi se u dokumentu te ističe kako cilj Crkve na institucionalnoj i individualnoj razini mora biti obrazovanje djece u skladu s autentičnim principima koji brane autentično ljudsko dostojanstvo.

„Opći koncept ‘nediskriminacije’ često skriva ideologiju koja negira razliku, kao i prirodnu uzajamnost koja postoji između muškaraca i žena“, upozorava Kongregacija za katolički odgoj te ističe kako kršćani koji rade u školama, bilo vjerskim bilo svjetovnim, trebaju izbjegavati radikalni individualizam rodne teorije te djecu poučavati „prevladati svoj individualizam i otkriti, u svjetlu vjere, svoje specifično zvanje živjeti odgovorno u zajednici“.

Dijalog, ali na jasnim načelima

Povrh svega ponavlja se da je obitelj „prvotna zajednica“ kojoj učenici pripadaju i temeljno je sredstvo za očuvanje, razumijevanje i posredovanje ljudskog dostojanstva.

Ipak u dokumentu se navodi da treba promicati kulturu dijaloga između Crkve i principa rodne teorije, na način koji poštuje „legitimne težnje katoličkih škola da zadrže svoju vlastitu viziju ljudske seksualnosti“, temeljenu na „integralnoj antropologiji sposobnoj za usklađivanje fizičkog, psihičkog i duhovnog identiteta ljudske osobe“.

Kongregacija završava ovaj dokument inzistiranjem na pravima Crkve, obitelji i katoličkih odgojitelja da brane autentično naučavanje i razumijevanje u svjetlu sve isključivijeg pristupa obrazovanju u skladu sa sekularnim progresivnim načelima.

KT