TROPLETOVI DANI KULTURE 2019. – Otkazana javna tribina s D. I. Stierom i predstavljanje knjige D. Rudolfa

tdk2019

Na žalost, ova dva događaja moramo otkazati, ne će se održati.

Dugo vremena smo razgovarali s akademikom Rudolfom i gospodinom Stierom planirajući održavanje zajedničke tribine-predstavljanja knjige koja bi obuhvatila obje gornje teme. Kako nikako nisu mogli naći termin koji obojici odgovara, bilo je dogovoreno da Stier održi tribinu Očuvanje mira – stari i novi svjetski poredak a Rudolf  predstavi svoju knjigu. Tako smo i kreirali program TDK2019 i predstavili ga svekolikoj javnosti. Neposredno nakon toga su nam gospoda javili da ne mogu doći u predviđenim terminima zbog nekih drugih obveza i problema, te su ponudili da to organiziramo u nekom kasnijem prihvatljivom terminu.

Iskrena isprika svima! Žao nam je i neugodno nam je zbog nastale situacije.

  • Javna tribina OČUVANJE MIRA – STARI I NOVI SVJETSKI POREDAK – D. I. Stier, 4. studenoga 2019.

Rasprave o naravi, značenju, smjeru i budućnosti suvremenoga svjetskog poretka česte su i aktualne jer uzimaju u obzir dinamiku, nepredvidljivost i evoluciju međunarodnih događaja i odnosa čija nas medijska kaotična i brutalna slika često zbunjuje i zabrinjava. Konferencija Očuvanje mira – stari i novi svjetski poredak je već održana u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održali su predavanja akademik Davorin Rudolf, predsjednik Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava, i političar Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskome saboru.

Javnu tribinu u Mostaru, u HD H. S. Kosača, 4. studenoga u 19 sati održat će Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskome saboru.

  • Javna tribina i predstavljanje knjige akademika Davorina Rudolfa: Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja, 8. studenoga 2019.

Knjiga akademika Davorina Rudolfa Stvaranje hrvatske države 1991. – Ministarska sjećanja smatra se jednom od najboljih memoarskih knjiga objavljenih u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Akademik Rudolf, ujedno i prvi ministar vanjskih poslova u neovisnoj Republici Hrvatskoj, napisao ju je na temelju vlastitih bilježaka iz vremena stvaranja hrvatske države. Osim što donosi neprocjenjivo vrijedne sadržaje iz autorove osobne pismohrane i njegovih sjećanja, knjiga puna povijesno-pravnih dokumenata, zabilježenih sastanaka i rasprava, analiza i sinteza, čini vrstan znanstveni prilog najnovijoj hrvaOstali tskoj povjesnici.

Predstavljanje knjige akademika Rudolfa održat će se u petak, 8. studenoga, u 19 sati u velikoj galeriji Hrvatskoga doma H. S. Kosače u Mostaru.

 

Ostali sadržaji programa TDK2019  ostaje kako je planirano.

 

  • Studijski dan Potraga za korijenima – jednodnevni obilazak znamenitih lokaliteta i muzejskih zbirki, 9. studenoga 2019.

Studijski dan Potraga za korijenima zamišljen je kao jednodnevno studijsko putovanje u kojem će studenti i mladi posjetiti povijesne lokalitete, muzeje i arheološka nalazišta, tragajući za povijesnim korijenima našega naroda i njegove kulture. Svake godine krećemo određenom rutom, a polazišna točka je ranokršćanska cimska bazilika u Mostaru, odakle dalje krećemo na put.

Ove godine idemo u pohode samostanima Bosne Srebrene – svete Katarine u Kreševu gdje ćemo razgledati vrijedne i zanimljive eksponate u muzejskoj riznici. Posjetit ćemo i obližnje svetište Voda sv. Jakova Markijskoga u Deževicama. Zatim nas put vodi u fojnički samostan Duha Svetoga gdje ćemo razgledati crkvu i bogati samostanski muzej, knjižnicu te pismohranu u kojoj su pohranjeni iznimno rijetki i vrijedni dokumenti. U Fojnici će biti priređen i ručak.

  • Koncert duhovne glazbe crkvenih bendova, 10. studenoga 2019.

U nedjelju, 10. studenoga u 19 sati (poslije večernje Mise), u kripti župne crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, održat će se koncert duhovne glazbe, a sudjelovat će vokalno-instrumentalni sastavi i bendovi mladih iz hercegovačkih župa.

Koncert je već prerastao u tradiciju susreta i druženja mladih ljudi koji svojom darovitošću, često i autorskim skladbama, privlače zanimanje svih generacija te osobito pridonose promicanju glazbenoga stvaralaštva kroz moderan, a opet posve i nadasve crkven pristup zajedničkoga slavljenja.

  • Predstavljanje knjige Ivice Šarca: Metastaze jedne revolucije, Ljubuški, 12. studenoga 2019.

U suorganizaciji HKD Napredak, podružnica Ljubuški, te uz potporu gradonačelnika Grada Ljubuškoga, u utorak, 12. studenoga u 19 sati, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškome, održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Ivice Šarca pod nazivom Metastaze jedne revolucije. Knjiga obrađuje do sada nerasvijetljenu i istraživački zapuštenu prošlost Zapadne Hercegovine u razdoblju od jeseni 1944. do zime 1945. godine.

Knjigu će predstaviti prof. dr. Božo Goluža, dr. sc. Robert Jolić i autor.

  • Kreativna radionica pisanja glagoljice i bosančice, 14. i 15. studenoga 2019.

U okviru Tropletovih dana kulture redovito organiziramo kreativnu radionicu pisanja glagoljice i bosančice (hrvatske ćirilice), poglavito za mlade, ali mogu se prijaviti i svi koji žele. Cilj ove radionice je omogućiti polaznicima upoznavanje s pismima kojima su se Hrvati služili kroz povijest, a koja su i  danas neprocjenjivi dio naše kulturne baštine.

Kreativna radionica će se održati u Mostaru, u četvrtak i petak, 14. i 15. studenoga. Voditelj radionice je Višeslav Lučić, akademski grafičar.

  • Edukacija Odgovorno roditeljstvo i prirodno planiranje obitelji u Stocu, 16. studenoga 2019.

U suradnji s Duhovno-kulturnim centrom Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum i župom Stolac organiziramo edukaciju Odgovorno roditeljstvo i prirodno planiranje obitelji. Pozivamo sve zainteresirane bračne parove, zaručnike, djevojke i mladiće da u neposrednom susretu sa stručnjacima izbližega upoznaju katolički pristup seksualnosti i braku, metode prirodnoga planiranja obitelji (Billingsovu ovulacijsku metodu) i smisao odgovornoga roditeljstva.

Sudjelovanje na edukaciji je besplatno uz prethodnu prijavu, a održat će se u subotu, 16. studenoga 2019. s početkom u 17 sati u Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije u Stocu.

  • Odavanje počasti vukovarskim žrtvama i proslava obljetnice uspostave HZ HB

Kao i svake godine, Tropletovi dani kulture završavaju odavanjem počasti žrtvi Vukovara i obilježavanjem obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna. Ove godine će Tropletova mladež na Humu ponad Mostara, ispod Jubilejskoga križa, upaliti 28 baklji u znak sjećanja na 28 godina od spomenutih događaja.

Baklje će biti upaljene u 25 minuta do 8 sati (navečer) u spomen na 25. 8., kada je počela agresija na grad Vukovar.

Detaljnije informacije o svim događajima u sklopu TDK2019 moći ćete pratiti na internetskoj stranici www.troplet.ba