Finska zastupnica ispitana u policiji zbog protivljenja sponzoriranja LGBT događaja: ‘Čini se da se mnogi kršćani u mojoj zemlji sada skrivaju’

Foto: ADF International

Kako smo pisali, u Finskoj je policija pokrenula kaznenu istragu protiv Päivi Räsänen, zastupnice u parlamentu koja je na društvenim mrežama izrazila je sumnju u vodstvo protestantske crkve zbog službenog sponzoriranja LGBT događaja „Pride 2019“, koji je bio popraćen slikom teksta iz Biblije. Zastupnica je u ponedjeljak, 2. veljače ispitana u policiji te je odlučeno da će pokrenuti istragu protiv nje i zbog zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 16 godina.

“Nikad nisam mislila da ću se suočiti s kriminalističkom istragom zbog dijeljenja svojih dubokih uvjerenja. Kao kršćanka i demokratski izabrana zastupnica, često sam čula stvari s kojima se ne slažem, a ponekad sam se osjećala i uvrijeđeno. Ipak vjerujem da je najbolji odgovor na to više rasprava i debata, a ne cenzura”, kazala je, odgovarajući na policijsku istragu.

“U slobodnom društvu svima bi trebalo omogućiti da dijele svoja uvjerenja bez straha od cenzure. To je temelj svakog slobodnog i demokratskog društva. Kriminaliziranje govora kroz takozvane zakone o govoru mržnje isključuje važne javne rasprave i predstavlja ozbiljnu prijetnju našim demokracijama. Ovakvi slučajevi stvaraju kulturu straha i cenzure i sve su češći diljem Europe”, rekao je Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala, koji podržava njenu pravnu obranu.

“Europski sud za ljudska prava potvrdio je da pravo na slobodu izražavanja ne štiti samo popularne ideje, već i one koji osporavaju status quo. Možete podržati slobodu zastupnice Räsänen bez obzira slažete li se s njenim stavovima ili ne. Ako želimo imati slobodu za sebe, moramo je proširiti i na one s kojima se ne slažemo. Tolerancija je dvosmjerna ulica. Tjeranje ljudi različitih uvjerenja iz javnog prostora nije samo kršenje prava zaštićenih međunarodnim i europskim pravom, već ostavlja naša društva siromašnijima”, Lorcan Price, pravnik savjetnik ADF Internationala, član tima njenog obrane.

Inače, ADF International je kršćanska neprofitna organizacija koja se bori za vjerske slobode te svetosti života, braka i obitelji. Ova organizacija pred sudom besplatno zastupa klijente te je do sada volonterski odradila 200 milijuna dolara vrijednih sati.

“Naš crkveni zakon govori da “sav nauk mora biti provjeravan i vrednovan sukladno Božjoj svetoj Riječi”. Pride događaji slave čine i odnose koje Biblija naziva grešnima i sramotnima. Na temelju biblijskih tekstova sam pitala: “Kako doktrinarni temelj Crkve, Biblija, može biti u skladu s podizanjem sramote i grijeha na razinu ponosa?’”, rekla je Räsänen za Faithwire.

Unatoč činjenici da ju je ponašanje luteranske Crkve dovelo do toga da razmišlja o izlasku iz nje, Räsänen kaže da je kroz molitvu došla do zaključka da nije vrijeme za odlazak: “Dok sam molila, uvjerila sam se da je sada vrijeme za buđenje uspavanih, a ne za bijeg iz broda koji tone”, rekla je dodavši kako svrha njezine objave nije bila uvrijediti manjine, nego kritizirati luteransko vodstvo.

Izrazila je i bojazan da će i sama pokrenuta istraga protiv nje, bez obzira na krajnji ishod, negativno utjecati na vjerske slobode u Finskoj. “Čini se da se mnogi kršćani u mojoj zemlji sada skrivaju i ‘ulaze u ormare’, nakon što je LGBT zajednica izašla u javnost”, rekla je Räsänen.

Räsänen obnaša dužnost finske zastupnice u parlamentu od 1995. godine, bila je predsjedateljica Kršćanskih demokrata od 2004. do 2015., a od 2011. do 2015. bila je ministrom unutarnjih poslova tijekom koje je bila odgovorna za crkvene poslove u Finskoj.

Izvor: narod.hr/ADF/Faithwire