Think tank se žali da ‘koronavirus ubija globalizaciju kakvu poznajemo’

Summit News

Osnivač globalističkog think tanka napisao je članak za Foreign Policy u kojem objašnjava da izbijanje koronavirusa “ubija globalizaciju kakvu poznajemo”.

Philippe Legrain, osnivač Otvorene političke ekonomske mreže (OPEN), izjavio je da je širenje COVID-19 “bio dar nativističkim nacionalistima i protekcionistima”.

Legrain tvrdi da bi koronavirus mogao biti “čavao u lijesu trenutačne ere globalizacije” budući da je “istaknuo nedostatke opsežne međunarodne integracije, podižući istodobno strah od stranaca i pružajući legitimitet nacionalnim ograničenjima na globalnu trgovinu i protoke ljudi.”

Dodao je kako će kriza imati trajnog utjecaja na potkopavanje američke ovisnosti o međunarodnim lancima opsrkbe i pružiti “političku hranu nacionalistima koji favoriziraju veći protekcionizam i imigracijske kontrole”.

“Kriza koronavirusa prijeti da će nas uvesti u manje globalizirani svijet”, zaključio je Legrain. “Kad se jednom pandemija i panika povuku, oni koji vjeruju da je otvorenost prema ljudima i proizvodima iz cijelog svijeta općenito dobra stvar morat će iznijeti razloge koji idu tome u prilog na svježe i uvjerljive načine.”

Foreign Policy

Global business travelers, long an avatar of our globalized world, may see their lives become more grounded as businesses become more accustomed to teleconferencing and working from home. https://buff.ly/39XaVn7 

The Coronavirus Is Killing Globalization as We Know It

The outbreak has been a gift to nativist nationalists and protectionists, and it is likely to have a long-term impact on the free movement of…

 

Časopis Foreign Policy izdaje Washington Post Company (sad Graham Holdings Company) i izrazito je globalistički pristran.

Legrainovu tvrdnju da je koronavirus dao legitimitet za ograničavanje protoka ljudi potkrepljuju činjenice da su zemlja poput Rusije i Singapura, koje su još u siječnju nametnule stroge granične kontrole kako bi zaustavile COVID-19, u velikoj mjeri izbjegle najgoru pandemiju.

U svojoj najnovijoj kolumni, konzervativna ikona Pat Buchanan također ističe kako je koronavirus poslužio u razotkrivanju slabosti globalizacije.

“Možda će se jednog dana moći reći da je koronavirus zadao smrtonosni udarac Novom svjetskom poretku, pola stoljeća globalizacije i eri međusobne ovisnosti velikih svjetskih nacija”, napisao je Buchanan.