Danski aktivisti prosvjedovali protiv odbojno glasnih poziva na molitvu

Screenshot: identitaer.dk

Danski aktivisti iz paneuropske skupine Generacijski identitet (Generation Identity) izvjesili su ogromni transparent na kojem je pisalo “Stop pozivima na molitvu” u znak prosvjeda protiv odbojno glasnih poziva na molitvu džamije.

Ubrzo nakon što su čuli za prosvjed, muslimani su izašli na ulice Gallerupa — multikulturalnog susjedstva u Aarhusu — kako bi demonstrirali moć islama u Danskoj. Pojavilo se nekoliko videozapisa na kojima agresivni muslimani u svojim automobilima puštaju glasnu muziku i trube vozeći se kroz ulice, izvješćuje lokalna web stranica Lokalavisen.

Džamija mira, kako se ironično zove, druga je najveća džamija u Aarhusu i jedna od rijetkih u Danskoj koja se odbila distancirati od Islamske države. Gallerup, žarište mladih islamskih ekstremista, svjedočilo je 2015. godine mladim muslimanima koji su se vozili svojim automobilima mašući zastavama ISIS-a i lažnim AK-47, prema izvješću danskih novina Berlingske.

Međutim, ovaj put mladi muslimani — na njihovu čast — nisu mahali ISIS-ovim zastavama dok su se trubeći vozikali Gallerupom.

Iako islamski pozivi na molitvu nisu izričito zabranjeni zakonom u Danskoj, nema sumnje da među danskim ljudima postoji snažna odbojnost prema njima. I Danci sigurno nisu sami u svom protivljenju uvredljivo glasnim pozivima na molitvu. Ista averzija postoji i rasprostranjena je u Nizozemskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i ostalim europskim zemljama.