COVID ne oduzima jamstvo da je Krist uskrsnuo


Ususret Uskrsu, misionar kamilijanac o. Antonio Menegon, predsjednik Madian Orizzontija, neprofitne organizacije za dušobrižništvo osoba s invaliditetom Pijemont provincije, uputio je svoju poruku.

U poruci koju je poslao novinskoj agenciji Papinskih misijskih djela Fides, među ostalim, osvrnuo se na područja u kojima djeluju njegova subraća misionari kamilijanci – koje je osnovao Sv. Kamilo de Lellis – u čijoj je karizmi, zbog osobnog iskustva njihova utemeljitelja, posebna briga za bolesne.

„Svijet danas, više no ikad, ima krajnju potrebu za svjedočanstvima, za ljudima sposobnim krenuti protiv plime, suprotstaviti se prevladavajućem zlu koje dijeli ljudska bića, koje odbacuje ili ne prihvaća drugu osobu onakvom kakva jest, na osnovu njezine zemlje podrijetla, boje kože ili socijalnog statusa. I ove se godine nalazimo u stanju živjeti Uskrs više s patnjom, nego s radošću, više sa smrću, nego sa životom. Ovo se dugo razdoblje nesigurnosti nastavlja i čini se da nikada neće prestati. Postoje, međutim, snažni znakovi nade i naša će životna snaga sigurno prevladati. Krist je uskrsnuo i to predstavlja jamstvo naše vjere koja nam pomaže uvijek gledati dalje, ne zatvarati se u sebe te nastaviti putovanje s velikom odlučnošću“, naglasio je misionar.

„Na naš skroman način tražili smo konkretne odgovore kako bismo pomogli u rješavanju osnovnih životnih potreba“, kazao je kamilijanac referirajući se na misiju na Haitiju koja je prošle godine obilježila 25 godina od osnutka. „S godinama je rasla i jačala umnažajući i jačajući aktivnosti za bolesne, osobe s invaliditetom, obitelji bez domova, posla, skrbi i obrazovanja. Glede borbe protiv koronavirusa, zaštitne maske, dezinficijensi, rukavice i odijela, ali, prije svega, namirnice poslani su na Haiti jer smrtonosni virus ondje predstavlja atavističku glad koju je pogoršala pandemija, ali i nasilje koje terorizira pučanstvo, posebno najsiromašnije i neobranjive. I na Haitiju i u Gvatemali, i na indonezijskom otoku Flores, pa čak i više u Torinu, Madian Orizzonti Onlus predan je u pružanju konkretna odgovora mnogim obiteljima koje su u ozbiljnim ekonomskim poteškoćama“, poručio je, među ostalim, p. Menegon, predsjednik Madian Orizzontija.

J.P., KT