Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

1.7. Sri – Aron, Martin, Teodorik, Oliver, Predrag

Srpanj 1

Aron, prvi svećenik iz roda Levijeva, (oko 1200. prije Krista)

U Svetom Pismu Aron je otac svećeničkog roda i prvi veliki svećenik u Božjem narodu. Aron je uz Mojsija od početka. Aron je uz svoga brata dok slušaju poznati propis o Pashi, bit će mu potpora u molitvi kod boja s Amalekom. Čak i na Sinaju, gdje je pristup ograničen, ići će za Mojsijem. Za razliku od brata on je čovjek rječit pa će nastupiti kao prorok koji naviješta njegove riječi pred vlastitim narodom i pred stranim vladarom.

Svu ljudsku nestalnost pokazat će i prije negoli je postao svećenik. Spremno prihvaća prijedlog naroda, pravi zlatno tele i gradi mu žrtvenik. Pothvat je to koji će za  prvomučenika Stjepana u Djelima apostolskim biti primjer sveopćeg otpada od vjere. Svetogrđe Aron ipak umanjuje pozivljući na svečanost u čast pravomu Bogu. Ipak morat će osobno položiti račun o cijelom slučaju.

U opširnim Božjim zapovijedima kod sklapanja Saveza dodijeljena mu je svećenička služba. Cijelo jedno biblijsko poglavlje zorno opisuje kako je Aron posvećen. Nakon toga prvi put djeluje u svojoj svećeničkog službi i prinosi žrtve. Tada blagoslivlja cijelu zajednicu, vjerojatno onim poznatim, velikosvećeničkim blagoslovom: „Neka te Gospodin blagoslovi i čuva, neka te licem svojim obasja i mir ti donese…“.

Naposljetku će i u svojoj smrti Aron postupiti kao poslušni izvršitelj Božjeg naloga da se pridruži precima. Pokopan je u brdu Hor. Pravo je da Poslanica Hebrejima u njemu vidi uzor svećenika koji je od Boga pozvan i od njega prima svećeničku čast.

Detalji

Datum:
Srpanj 1