Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

11.9. Sri – Adelfo, Gašpar, Bonaventura

11. rujna 2019

Sveti Gašpar del Bufalo, svećenik, utemeljitelj ( 1786. – 1837.)

Gašpar del Bufalo je rođen u Rimu 6. siječnja 1786. a radi boležljivosti kršten je idućeg dana. Kao dijete je dobio bolest velikih boginja. Njegova se majka utjecala za pomoć Svetom Franji Ksaverskom. Uslijedilo je brzo ozdravljenja. Kasnije je Gašparu taj svetac postao uzor i zaštitnik njegove Družbe. Teološke studije je završio u rodnom Rimu, a zaređen je za svećenika u Lateranskoj bazilici 1808.

Zajedno sa svećenikom Franjom Albertinijem osniva nadbratovštinu Predragocjene Krvi. Za vrijeme Napolonove okupacije Papinske države 1809. papa i njemu vjerni svećenici, koji nisu htjeli položiti zakletvu vjernosti Napoleonu, odlaze u izgnanstvo. Tako i Gašpar  zbog vjernosti papi mora otići iz Rima, te biva utamničen u više gradova po Italiji.  Nakon povratka iz zatočeništva u Rim okuplja mlade misionare koji mu se žele pridružiti. U Umbriji  otvara prvu kuću.  Broj novih kuća i zajednica misionara ubrzo se širi diljem središnje Italije. Sveti Gašpar je propješačio čitavim područjem propovijedajući po mjestima. Kad se to pokazalo potrebnim Sveti Gašpar bi pošao u planine ili šume u razbojnička gnijezda. Njegove pučke misije donosile su više ploda i mira nego nasilne mjere koje je nad razbojnicima provodila država.

U jednom od razbojničkih centara, Vallecorssi, revni Gašpar je održao misije  1822.  Tu se zatekla djevojka Marija de Mattias, koju je oduševio da bude,  napose za žene, apostol Krvi Kristove poput njega. U Acutu, malom brdovitom mjestu nedaleko Rima osnovana je 4. ožujka 1834. Družba Klanjateljica Krvi Kristove. Gašpar je radi loših uvjetima života, od iscrpljenosti i bolesti pošao sa ovog svijeta 28. prosinca 1837. Blaženim ga je proglasio  papa Pio X. a svetim je proglašen od pape Pia XII. Tijelo mu počiva u rimskoj crkvi Svete Marija in Trivio

Detalji

Datum:
11. rujna 2019