Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

14.2. Sri – Pepelnica, Valentin, Zdravko, Valentina, Vital        Post i nemrs

Veljača 14

Pepelnica (Čista srijeda)

Slikovni rezultat za Pepelnica (Čista srijeda)Čista srijeda ili Pepelnica početak je Korizme, važnoga vremena crkvene godine, koje traje šest tjedana. Svećenik će u svakoj crkvi, u okvire redovitoga bogoslužja, kratkim obredom blagosloviti pepeo na pladnju. A zatim će, u znak ozbiljne želje za pokorom i obraćenjem, najprije sebi, a zatim svakom prisutnom vjerniku posuti po glavi nekoliko trunaka pepela uz poziv: “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” ili “Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti.” Prva rečenica je Isusov poziv iz njegova nastupnoga, programatskoga Govora na gori. Druga je mnogo starija, iz knjige Postanka, s asocijacijom i aluzijom na izgon praroditelja iz raja.

Čistom srijedom započinje najplodnije razdoblje Crkvene godine koje se zove Korizma. Obred pepeljanja, iako sveden na simboliku, vrlo je ozbiljan čin. To je početak, ulaz u Korizmu. Istoga dana slijedi i konkretno djelo pokore: post i nemrs.

Sadržaje pojmova “post” i “nemrs” dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana “strogoga posta” (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači, vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”) jer je post, i ne jede meso jer je nemrs.

U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.

Detalji

Datum:
Veljača 14