Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

14.7. Ned – 15. KROZ GODINU, Kamilo de Lellis, Angelina, Gašpar

Srpanj 14

Sveti Kamilo de Lellis, svećenik, utemeljitelj Družbe za dvorbu bolesnika (1550. – 1614.)

Danas se spominjemo jednog od najvećih karitativnih radnika, diva nepatvorene kršćanske ljubavi, sv. Kamila de Lellisa. On je zaštitnik svih bolnica, bolničara, bolesnika i umirućih.

Rođen je 1550. godine u Abruzzima u Italiji. U 12. godini ostao je bez majke, a otac je imao problema s odgajanjem sina koji nije baš mario za školu i obveze. Često se skitao, kartao i živio svojeglavo. Kad se spremala bitka kod Lepanta i otac i sin htjedoše sudjelovati ali su na putu prema Anconi obojica oboljela. Otac je umro, a sin je uspio ozdraviti ali mu kao trajna posljedica ostade neka gnojna rana na nozi. Uplašen time zavjetovao se da će ako ozdravi postati franjevac. Kad se stanje s ranom poboljšalo umjesto u samostan pokuša se prijaviti u vojsku ali ga ne primiše. Na kraju je dospio na prosjački štap.

Neki ga je čovjek zaposlio oko gradnje kapucinskoga samostana. Prvi put se u tom poslu osjetio smiren i zadovoljan iako mu se teško bilo priviknuti na disciplinu. U jednom drugom kapucinskom samostanu tijekom posjeta doživio je potpuno obraćenje pa su ga kapucini primili za svoga pripravnika. Ipak, zbog zloćudne rane na nozi nisu ga mogli primiti u red iako je njegovo ponašanje i iskrena duhovnost svima bila draga i poticala ih na veću revnost u redovničkom življenju. Shvatio je da od redovništva u franjevštvu neće biti ništa, pa se posve dao služenju i dvorenju bolesnika u bolnici sv. Jakova u Rimu. Tamo su ga srdačno primili jer je njegovo dvorenje bolesnika bilo čudesno brižno i požrtvovno. U tomu su mu se pridružili još neki prijatelji laici i jedan svećenik. Htio je s njima utemeljiti družbu za njegu bolesnika ali mu to nisu dopustili jer nije imao nikakve naobrazbe i bio je laik.

Stoga je njegov ispovjednik sv. Filip Neri od njega tražio da se školuje i postane svećenik. Kamilo je to učinio i tako postao utemeljitelj Družbe za dvorenje bolesnika, a mnoštvo onih koji su poput njega htjeli služiti bolesnima neprestano su mu se pridruživali. Kamilo je umro 14. srpnja 1614. u Rimu.

Detalji

Datum:
Srpanj 14