Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

16.9. Sri – Kornelije i Ciprijan, Eufemija, Ljudmila

Rujan 16

Sveti Kornelije i Ciprijan

Danas slavimo dvojicu svetih biskupa mučenika, Kornelija i Ciprijana, koje povezuju prijateljstvo, međusobna pisma i zauzimanje za očuvanje crkvenoga jedinstva.

U vremenu teškom po Crkvu Kornelije je 251. izabran za rimskoga biskupa. Za razliku  od svog protivnika, protupape Novacijana, uspješno je zastupao stajalište da se onim kršćanima pokajnicima, koji su u progonstvu otpali od vjere, opet otvore vrata Crkve. Kad su za Decijeva nasljednika, cara Trebonijana Gala, opet buknuli progoni protiv kršćana, papa Kornelije protjeran je u Centumcellae (danas Civittavecchia), gdje mu je odrubljena glava u lipnju 253. Tijelo mu je kasnije pokopano u Kalistovim katakombama. Zaštitnik je stoke, domaćih životinja, ušnih bolesnika, epileptičara i njemačkog grada Kornelimünstera.

Ciprijan se rodio u Kartagi (sjeverna Afrika) oko 208. u bogatoj poganskoj obitelji. Obavljao je najprije službu odvjetnika i učitelja retorike, zatim se 246. obratio na kršćanstvo, postao svećenik a 248. kartaški biskup. Još kao katekumen položio je zavjet čistoće i podijelio siromasima velik dio svojih posjeda. Za Valerijanova progonstva bio je najprije protjeran u Curubis (dans Korba u Tunisu), a zatim pred licem svoje crkvene zajednice u Kartagi pogubljen na današnji dan 258. Svojim prigodnim spisima (dogmatskim, apologetskim, ćudorednim) i pismima uvrstio se među važne učitelje rane Crkve.

O njemu piše sveti Jeronim: „Suvišno je govoriti o njegovoj veličini, kad su njegova djela sjajnija od sunca.” Zaštitnik je Alžira i sjeverne Afrike, ali i hrvatske župe Gata kod Omiša, te crkava i kapela u Rovinju, Pražnici na Braču i Smokvici na Korčuli.

Detalji

Datum:
Rujan 16