Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

17.7. Pon – Nadan, Hijacint, Justa, Rufina, Marcelina

17. srpnja 2017

Sveti Hijacint

Svetog Hijacinta njegovi Poljaci nazivaju Święty Jacek ili Jacek Odrowąż. Rodio se oko 1185. u selu Kamień blizu grada Opole u Šleskoj, u obitelji koja je pripadala malom plemstvu. Njegov je bliski rođak, vjerojatno i stariji brat, sveti Czesław. Studirao je u Krakówu, Parizu i Bologni. Doktor kanonskog prava i teologije, u Rimu je nazočio čudu svetog Dominika i pridružio se dominikancima kao prvi Poljak. Sveti Dominik poslao ga je da naviješta evanđelje poganima u Pruskoj. Čudotvorac, “apostol sjevera”, dobrotvor bolesnika i siromaha, osnivao je samostane u Poljskoj i Češkoj, prema predaji djelovao kao misionar u Litvi, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Škotskoj, Ukrajini, Rusiji, Turskoj i Grčkoj.

Prema legendi pri napadu Mongola na jedan kijevski samostan želio je spasiti svetohranište s Presvetim sakramentom, a tada je začuo glas Majke Božje koja ga je zamolila da spasi i njezin kip: “Uzeo si moga sina, a mene ostavljaš?” Podigao je na opće zaprepaštenje ogroman mramorni kip, pretežak za jednog čovjeka i odnio ga na sigurno mjesto. Preminuo je u svojem krakowskom samostanu na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1257. godine.

Njegov je grob u dominikanskoj crkvi postao stjecište hodočasnika i bolesnika. Svetim ga je proglasio 1594. papa Klement VIII. U pomoć ga zazivaju trudnice i utopljenici. Zaštitnik je Litve, Poljske i krakowske biskupije. Posvećene su mu mnoge crkve diljem svijeta, a posebno je omiljen kao San Jacinto u zemljama španjolskog jezičnog područja, gdje su po njemu nazvani brojni gradovi i naselja.

Detalji

Datum:
17. srpnja 2017