Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

18.7. Uto – Emilije, Emilija, Ljuba, Teodozija, Bruno

18. srpnja 2017

Sv. Emilian, mučenik iz Silistria u Bugarskoj

Sveti mučenik Emilian, koji je bio Slaven je podnio mučeništvo za Krista u vrijeme vladavine cara Julijana Apostata (361-363). Julian je htio vratiti kult poganskih bogova diljem Rimskog Carstva, te je izdao edikt prema kojem su svi kršćani koji nisu častili poganske bogove osuđeni na smrt.

Sv. Emilian je živio u tračkom gradu Dorostolumu na obalama rijeke Dunaj (Dunav). Carski ukaz je proglašen na gradskom trgu, ali su ljudi Dorostolum rekli da nema kršćana u gradu. Sv. Emilian je bio rob okrutnog i fanatičnog idolopoklonika, a bio je tajni kršćanin. Neki izvori navode da je bio sin lokalnog policajca po imenu Sabbatianus. Kada je otac saznao da Emilian vjeruje u Krista, bio je toliko bijesan da je ga izvrijeđao vulgarnim riječima i te ga tukao. Istaknuo je da može očekivati još gore stvari ako ostane kršćanin.

Umjesto da bude zastrašen prijetnjama, vjera sv. Emilian u Krista je ojačala. Sutradan je otišao u poganskog hrama i razbio statue čekićem. Ljuta gomila počela tući kršćanina koji je bio u prolazu. Emilian onda povikao glasno da ne smiju naškoditi nevinom čovjek, jer je on bio taj koji je oštetio poganski hram.

Svetac koji je uhićen i doveden do guvernera Capitolinusa na sud. Unatoč daljnjih prijetnji, sv. Emilian nije htio zanijekati Krista. “On je Gospodar moj i ja ga nikada ne ću zanijekati,” mučenik je uzviknuo. Po guvernerevoj naredbi sv. Emiliana se tukli nemilosrdno, a zatim je živ spaljen. Nije izgorio kada je bio bačen u vatru, ali umjesto toga je plamen gutao mnoge od pogana koji su stajali okolo. Kad je vatra izgorila, sv. Emilian je legao na žar i predao svoj život Gospodinu. Supruga poganskog vladara koja je također bila tajna kršćanka je skupila svečeve relikvije te ih pokopala. Nakon toga, crkva posvećena Svetom mučenika Emilianu je izgrađena u Carigradu, gdje su prenesene njegove relikvije.

Detalji

Datum:
18. srpnja 2017