Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

19.7. Sri – Makrina, Simah, Aura, Zora, Zlatka, Zlata

19. srpnja 2017

Sveta Makrina Mlađa, sestra Sv. Bazilija Velikog, ( 327. – 380.)

Sveta Makrina je rođena 327. godine u Cezareji u Kapadociji. Bila je prva od desetoro djece. Makrina je starija sestra Svetog Bazilija Velikog, biskupa Cezareje i Sv. Grgura biskupa Nisse. Sveta Makrina, zvana Mlađa, jer je nosila ime očeve majke, također Svetice, Makrine starije.

Makrina Mlađa je bila od najranije dobi poučavana u Svetom Pismu, Od rane mladosti, obdarena naročitom ljepotom, je imala obilje prosaca. Otac je, prema običaju, odabrao najprikladnijeg. Tog je zaručnika otela preuranjena smrt.  Makrina se zavjetovala na vjernost preminulom mladiću.  Ostala je u kući i pomagala majci oko brige za braću i njihov odgoj, osobito jer je majka, nakon rođenja desetog djeteta, ostala udovica. Kad su napokon njih dvije ostale same, nakon što su sva djeca zbrinuta, Makaria je nagovorila majku neka se, zajedno s njome, povuče u samoću Annesi-ja, na obalama rijeke Iris, kako bi ondje utemeljile samostan.

Makrina je puno utjecala na brata Bazilija, koji je napustio svjetovni život erudita kako bi prigrlio monaški život. Vratio se, kako bi posjetio sestru u samostanu i zaredio mlađega brata Petra, koji je živio u samostanu nedaleko onoga u kojemu je živjela sestra. Nakon Bazilijeve smrti  Makrina je postala poglavaricom samostana. Vrativši se sa Sabora u Antiohiji, brat Grgur je postao biskupom Nisse, želio se svratiti u Annesi kako bi posjetio sestru, ali ju je već pronašao na umoru; imali su vremena samo za posljednji, duboko duhovni razgovor, pa je, nakon veličanstvene molitve upravljene Bogu, Makrina je preminula 19. srpnja 380. godine. Tijelo joj je sahranjeno u crkvi “Četrdeset mučenika Sebaste”, nedaleko od samostana.

Detalji

Datum:
19. srpnja 2017