Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

2.8. Ned – 18. KROZ GODINU, Gospa od Anđela, Euzebije, Petar Juliani, Stjepan I., Krunoslav

Kolovoz 2

Marija Anđeoska (Gospa od Anđela)

Stara svetkovina franjevačka svetkovina, Gospa od Anđela, slavi se 2. kolovoza. Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja sv. Franje koji se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Svete Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. Papa Pio X uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je “majka i glava svih crkava franjevačkog reda”.

Ovo je i dan potpunoga oprosta, tzv. porcijunkulskoga oprosta. Taj dan Crkva podjeljuje potpuni oprost svima onima koji u bilo kojoj crkvi koju opslužuju svećenici franjevci sudjeluju na svetoj misi, pristupe sakramentu ispovijedi i pričesti, te izmole Vjerovanje, Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu na nakanu Svetoga Oca Pape za potrebe Crkve.

Slaveći Gospu od Anđela, dobivamo također i poticaj da se sjetimo svoga anđela čuvara, da mu uputimo zahvalnost za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se to dogodilo. Gospi od anđela posvećene su mnoge zemlje, gradovi, naselja, župe, crkve i samostani diljem svijeta (među njima Los Angeles i Kostarika) i hrvatskih krajeva.

Patron župe: TRAMOŠNICA GORNJA  (Tolisa)

Detalji

Datum:
Kolovoz 2