Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

27.3. Pet – Lidija, Rupert, Lada

Ožujak 27

Sveta Lidija

Sveta Lidija zajedno sa svojim mužem Filatesom, koji je bio senator grada i njihova dva sina Makedonije i Teopretius bili su kršćani iz Rima, a živjeli su u vrijeme cara Hadrijana (117.- 138.), velikog progonitelja kršćana. Kod jednog progona sveta Lidija i njena obitelj bila je uhvaćena i privedena pred samog Hadrijana na ispitivanje. Ne mogavši svladati mudre odgovore ove svete obitelji koja je bila utvrđena u vjeri, pošalje ih u Iliriju kod capetana Amfiloha. On odmah naredi da se objese na drvo, a njihovu kožu stanu kidati noževima. I dalje ostaše postojani u svojoj vjeri. Tada naredi da ih se baci u zatvor. Preko noći, dok su mučenici molili i pjevali himne Gospodinu, pojavi se Anđeo pred njih, te ih ohrabri u njihovim novim nadolazećim mukama.

Slijedeći dan ponovno su stali pred suca, koji im zaprijeti novim mučenjima ako se ne odreknu svoje vjere. Nista nije postigao. Vidjevši da neće postići ništa prijetnjama, naredi svojim slugama da zagriju ulje i sumpor u velikom kotlu, te njih bace u nj. Ali, čim su bacili mučenike u ulje i sumpor, kotao se čudesno ohladi. Zaprepašteni capetan Amfiloh, koji je i sam bio pritajeni kršćanin i vjerovao u Krista, vidjevši ovo čudo, odluči sam ući u kotao govoreći: “O, Gospodine, Isuse Kriste, pomozi mi!” Njegova iskrena molitva bila je uslišana i začuje glas: “Tvoja molitva je doprla do mene, uđi bez straha.”

Čuvši za cijeli dogadjaj, car Hadrijan u ljutnji dodje iz Rima u Iliriju i naredi da se ponovi isti slučaj s mučenicima. Ali, ovaj puta naredi da se ulje zagrijava sedam dana i da se mučenici ponovno bace u nj. Dakako, nakon određenog vremena bačeni su unutra, ali su ostali neozlijeđeni. Sada do kraja u ljutnji i zapjenjen, vrati se car Hadrijan u Rim, naredivši prije toga da cijela obitelj bude obezglavljena. Sveti mučenici ostaše zahvaljivati Bogu na pomoći, te završivši molitvom predaše svoje duše Gospodinu. Bilo je to 121. godine.

Detalji

Datum:
Ožujak 27