Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

5.8. Sri –  Gospa Snježna, Kasijan, Margareta, Nives; Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta

Kolovoz 1 @ 8:00 - 17:00

Gospa Snježna

Snježna Gospa je jedan od mnogih “malih“ blagdana u čast B. D. Mariji. Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri velike, u Rimu zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvilinu, jednom od sedam brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352-366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor g. 431. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u starokršćanskom stilu s monumentalnim stupovima i velebnim mozaicima.

Gospa Snježna - Svjetlo Vjere

Raniji pučki naziv “Sancta Maria ad nives” – Snježna Gospa veže se uz legendu po kojoj se Bogorodica ukazala u noći 3. kolovoza 352. papi Liberiju i uglednom rimskom građaninu Ivanu, naređujući da njoj u čast podignu crkvu i to na mjestu gdje preko noći, usred ljeta, bude pao snijeg. Legenda nastavlja da je snijeg pokrio četvorinu tla na rimskom brežuljku Eskvilinu, a papa je oko te snježne površine motikom izvukao crte, unutar kojih će se sagraditi crkva. Crkva se zove i “Sancta Maria ad praesepe” – Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja, nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

Kako je današnji spomendan vezan uz Efeški sabor, dobro je prisjetiti se da je baš taj sabor dao silan zamah kako teološkom naučavanju o Blaženoj Djevici Mariji, tako i pobožnosti prema njoj. Nakon toga sabora počeše se dizati crkve Gospi u čast, na Istoku izrađivati brojne ikone, a sveti Oci svojim perom slaviti Bogorodicu. U zaključnoj je propovijedi na završetku Efeškog sabora zagrijani branič Marijina bogomajčinstva protiv Nestorija, aleksandrijski patrijarh sv. Ćiril, Bogorodicu označio kao “neugasivu svjetiljku”, iz koje nam je zasvijetlio Krist, kao “nerazorivi hram”, kao “posudu neobuhvatljivoga” i kao “žezlo pravovjernosti”.

Patron župe: DEŽEVICE – Kreševo, POLJACI – Brčko

 

Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta

Na ovaj dan se slavi i spomendan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta. Pralik Gospe Velikoga zavjeta najstariji je poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti iz crkve sv. Marije u Biskupiji kod Knina iz 11. st. Gradnja crkve započela je u 9. stoljeću a radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir. Ta je crkva jedno vrijeme bila stolna crkva kninskoga biskupa. Prema tome praliku izliven je u zlatu i srebru lik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta, kao zavjetni dar svega hrvatskog naroda i svih naših vjernika (darovima Hrvata katolika iz cijeloga svijeta).

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj

Ovaj zlatno-srebrni Gospin lik blagoslovio je papa Ivan Pavao II. na svehrvatskom jubilarnom hodočašću u Rimu 30. travnja 1979. U Rimu je tada kardinal Kuharić rekao u bazilici sv. Petra pred papom Ivanom Pavlom II.: „Dolazimo k Vama s prokušanom vjernošću Crkve u Hrvata koja živi već 13 stoljeća…Održali smo vjernost svetom Petru i njegovim nasljednicima… Potvrđujemo pradjedovski i svoj zavjet vjernosti, u sadašnjosti i za budućnost.” A u svojoj propovijedi Ivan Pavao II. rekao je Hrvatima: „Budite vjerni, budite postojani, budite ponosni na svoje kršćansko ime… Molim vas: budite vjerni Bogu i sv. Petru.” Pralik Gospe velikog zavjeta je kao zavjetni simbol postavljen ponad oltara u Gospino svetište u Solinu, te i danas tamo stoji kao svjedočanstvo našeg zavjetnog jubileja. U tom liku Gospe Velikoga Zavjeta simbolizirana je sva naša zavjetna godina, taj lik postao je i ostaje novom svetinjom, u kojoj je sjedinjena sva naša prošlost.

MOLITVA GOSPI VELIKOGA ZAVJETA

Presveta Bogorodice i Majko naša!

Kraljice Hrvata, najvjernija Odvjetnice Hrvatske!

Izručujemo Ti, posvećujemo Ti narod i Crkvu Hrvata.

Povjeravamo se Tvojoj zaštiti.

Umnoži nam vjeru, učvrsti nadu,

ojačaj našu ljubav da prolazimo zemljom čineći dobro,

da ustrajemo u pradjedovskoj vjernosti Petrovu Nasljedniku

u zajedništvu Katoličke Crkve.

Najvjernija odvjetnice Hrvatske, to Te molimo! Amen!

(Iz jubilejske molitve Gospi velikoga zavjeta, kardinala F. Kuharića)

 

 

Opis: Na ravnoj plohi nalazi se Pralik Gospe, koja drži ruke na prsima s dlanovima okrenutim prema van. Oko glave je aureola a preko ramena prebačen plašt. Urezan je križ iznad glave i iznad čela. Pralik Gospe nalazi se unutar trokutastog zabata, koji se sastoji od nekoliko kamenih ulomaka. Ispod Pralika Gospe je luk na kojem je latinski natpis: “SALV(e) (re)G(ina) S(alve) V(i)RGO” (hrv. Zdravo Kraljice, zdravo Djevice).

Gospa Velikoga hrvatskog krsnog Zavjeta zaštitnica je i Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj.

Detalji

Datum:
Kolovoz 1
Time:
8:00 - 17:00