Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Svjetski dan vida

12. listopada 2017

Povezana slikaSvjetski dan vida (WSD) obilježava se svake godine drugi četvrtak u mjesecu listopadu kako bi se usmjerila pozornost na globalno pitanje izbjegavanja sljepoće i slabovidnosti te rehabilitacije slijepih osoba. Cilj i ovogodišnjeg Svjetskog dana vida je: 
- podizanje javne svijesti o sljepoći i oštećenju vida kao glavnim međunarodnim javnim zdravstvenim problemima 
- utjecati na vlasti, posebice zdravstvene ministri, da sudjeluju u određivanju sredstva za nacionalne programe prevencije sljepoće 
- educirati stanovništvo o mogućnostima prevencije sljepoće.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u Svijetu je 285 milijuna ljudi sa poremećajima vida od čega je 39 miliona slijepih te 246 miliona slabovidnih osoba, te je na taj način prevalencija vidnih poremećaja oko 4% a sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. Vodeći uzroci poremećaja vida su nekorigirane refrakterne anomalije dok su katarakte vodeći uzrok sljepoće u srednje i niže razvijenim zemljama. Broj osoba oštećena vida od zaraznih bolesti je uvelike smanjen u posljednjih 20 godina. Ono što je vrlo značajno je činjenica da je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 80% svih oštećenja vida moguće prevenirati ili izliječiti. Strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj skrbi.

Obzirom na veliku učestalost ovog problema i znatne socijalne implikacije (posebno kod težih oštećenja vida i sljepoće) potrebni su sustavni programi na svim razinama prevencije (primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj).
Ujedno, potrebno je sustavno raditi na prevenciji kroničnih bolesti, odnosno promjeni štetnih životnih navika koje su jedan od osnovnih uzroka pojave i razvoja tih bolesti.
S druge strane, važno je razvijati snažnu socijalnu osjetljivost prema osobama oštećenog vida i razviti društvo u kojem će te osobe moći normalno funkcionirati i zadovoljiti sve svoje životne potrebe.

Detalji

Datum:
12. listopada 2017