Josip Jović: Spašavanje diplomata Para

Dvoje dnevne novine objavile su tajnu bilješku Veleposlanstva RH u Washingtonu, s potpisom veleposlanika Joška Para, poslanu Ministarstvu vanjskih poslova o spornom posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u. Navodno je Ministarstvo pokrenulo istragu kako je taj dokument procurio u javnost, a ni sami urednici spomenutih novina ne znaju kako im je bilješka dopala u ruke.

Stanje diplomacije

Joško Paro spada u Mesić-Josipovićev politički krug, primijećen je po nizu negativnih stavova o Franji Tuđmanu i hvalisanjem zaslugama za ukidanje hrvatskog entiteta u BiH. Vrlo je blizak britanskim političkim strukturama odakle je detaširan u ured Ive Josipovića čim je ovaj bio zasjeo na Pantovčaku, gdje je zajedno s Dejanom Jovićem i Budimirom Lončarom kreirao vanjsku politiku predsjednika s jednostrukim mandatom. Uz njega je vezan i jedan skandal kojim bi se trebao baviti USKOK.

Rezidenciju koju je Hrvatska teškom mukom namakla prodao je za 2,2 milijuna dolara, a novi ju je vlasnik preprodao za 5,5 milijuna. Diplomat s raskošnim talentom, odnosno talentom za raskoš, od prvog dana je boravio u unajmljenom stanu koji je država plaćala sedam tisuća dolara mjesečno, jer mu rezidencija nije bila dovoljno dobra.

Prije puta u SAD predsjednica države iznijela je poraznu ocjenu rada dijela diplomacije, rekavši: “I sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike!” Mislila je, bez sumnje, i na veleposlanika u SAD-u, čija je veza s Hrvatskom jedino u visokoj plaći koju iz nje prima. Potvrda da je ona ciljala, među ostalima, i na Para stigla je baš za njezina boravka u Washingtonu, odakle se veleposlanik sklonio u Bruxelles dok predsjednica ne ode.

Nakon povratka predsjednica je nedvosmisleno najavila njegovo povlačenje s veleposlaničkog mjesta, gdje mu je uostalom i istekao mandat, i to “već idućeg tjedna”. Dva tjedna su već prošla, a Paro nije povučen i ne zna se kad će.

Kupovanje naklonosti

U jednom je trenutku ovaj karijerni diplomat, dakle, osjetio kako mu se pozicija ozbiljno zaljuljala pa bilješka s početka teksta djeluje kao akcija njegova spašavanja. Bilješka, naime, u vrlo pozitivnom svjetlu govori o osporavanom putu predsjednice pa se može shvatiti kao kupovanje njezine naklonosti.

Sigurno je, međutim, da su mu u pomoć skočile i one strane službe i diplomati za koje radi, a poznato je kako naši političari, čim dođu signali iz britanskog, američkog, njemačkog ili kojeg drugog veleposlanstva neke moćne države, padaju ničice.