OTRGNUTO OD ZABORAVA „Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih“ iz pera Ante Čuvala

 

Dr. Ante Čuvalo je knjigom „Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih“ otrgnuo od zaborava dio svjedočanstava živih svjedoka tih olovnih vremena.

čuvalo 01

Predstavljanje ove knjige je upriličeno u Hrvatskom domu H. S. Kosača u Mostaru povodom 70. obljetnice bleiburške tragedije i u spomen na nebrojne žrtve križnih puteva, u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet.

Riječ je o istraživačkoj knjizi s povijesno vrijednom i iscrpnom tematikom, pisanoj kao svjedočanstva živućih sudionika Križnog puta iz općine Ljubuški. Knjiga kazuje o stvarnim stradanjima, veličini stradanja, prkosu, ponosu i umiranju u vjeri, opstanku u životu, pa opet u vjeri, ljubavi i nadi.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi dio knjige je memoarski te najveći i glavni dio knjige. U drugom dijelu analitički su obrađeni podatci, za svako mjesto u općini Ljubuški, svih onih koji su preživjeli ili poginuli na Križnom putu, kao i onih stradalih u Drugome svjetskome ratu i poraću, a nisu bili na Križnom putu. U trećem dijelu su objavljeni dokumenti koje je autor istraživanjem sakupio. Riječ je uglavnom o osobnim ispravama, objavama i rješenjima o amnestiji, osobnim zabilježbama sudionika Križnog puta i sličnim dokumentima.

čuvalo 03

Promociju knjige prikladnim govorom je otvorio don Željko Majić. Predstavljači su, pored autora, bili prof. dr. Ivica Šarac, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i fra Miljenko-Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. Dirljive ulomke iz knjige čitala je profesorica Danijela Skoko, članica Hrvatske kulturne zajednice Troplet.

 

Monika Ćubela

http://www.treci.ba/