Svećenik sahranio crkvu

U jedan gradić došao je novi pastir. Odmah je odlučio, da u prvih pet dana obilazi domove i obitelji, da bi se predstavio sugrađanima pozivajući ih na njegovo prvo bogosluženje koje će održati u nedjelju.

Kada je nedjelja došla, crkva je bila potpuno prazna. Nitko nije došao. Onda je pastir odlučio da u lokalne novine stavi oglas. U oglasu je pisalo: „Zbog smrti crkve u našem gradu, svatko od nas je dužan nazočiti njenoj sahrani. Sahrana će se obaviti u nedjelju, poslije podne. Pružimo našoj crkvi pristojnu kršćansku sahranu.“

U nedjelju poslije podne veliko mnoštvo znatiželjnog svijeta okupilo se na „sahrani“. Ispred propovjedaonice u crkvi nalazio se jedan zatvoren lijes okružen cvijećem. Kada je pastir održao svoju malu propovijed, uobičajenu za ovakve prilike, otvorio je lijes i pozvao zajednicu da priđu i odaju posljednju počast njihovoj preminuloj crkvi.

Ljudi su bili veoma znatiželjni da vide što je u lijesu, tj. kako izgleda truplo „mrtve crkve“, pa su počeli ustajati i u redu prilaziti lijesu. Čim je pogledao u lijes svaki „ožalošćeni“ brzo je odvraćao svoj pogled i pognute glave, i s osjećajem krivnje bi odlazio.

Pastir je u lijes bio stavio veliko zrcalo, u kome je svatko mogao vidjeti svoj lik.

Izvor: prudencija.hr