TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA KROZ 2015. GODINU

TROPLETOV KALENDAR ZNAČAJNIH DANA KROZ 2015. GODINU

  

Ciljevi djelovanja i programske zadaće HKZ Troplet su, između ostaloga, raditi na duhovnoj obnovi i moralnoj preobrazbi hrvatskoga naroda, te čuvati i njegovati cjeloviti hrvatski identitet. Cijeneći da prosječan Hrvat, osobito mladi i djeca, prilično malo znaju o hrvatskoj kulturnoj baštini, o značajnm događajima iz naše povijesti (osobito novije), pa i o vjeri i općenito o zapadnoj kršćanskoj civilizaciji, HKZ Troplet nastoji to promijeniti, promovirati cjeloviti hrvatski identitet i zainteresirati svakoga pojedinca za proučavanje našeg identiteta – baštine, povijesti i vjere.

Stoga je HKZ Troplet još od 2011., za svaku godinu napravio Kalendar značajnih dana. U tom Kalendaru su navedene tri kategorije “značajnih dana“:

  • Prvo, obuhvatili smo sve zapovjedne blagdane, spomendane svih hrvatskih svetaca i mučenika, spomendane svih svetaca koji su patroni katoličkih župa u Bosni i Hercegovini, kao i još neke spomendane značajne za našu tradiciju i baštinu.
  • Drugu kategoriju čine značajni datumi iz hrvatske povijesti. Ovdje smo veću pozornost posvetili novijoj povijesti, kako zbog toga što su datumi iz novije povijesti pouzdaniji, a još više jer naši mladi kroz odgoj i obrazovanje vrlo malo uče i znaju o tim događajima.
  • Treće, obuhvatili smo svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu, a koji su u skladu s kršćanskim svjetonazorom koji promovira Troplet.

Uz Kalendar priredili smo i Tropletov godišnjak u kojem su detaljno opisani i objašnjeni svi ti značajni dani. Kalendar  smo tiskali kao plakat na velikom B1 formatu. Namjera nam je bila istaknuti plakate na svim javnim mjestima na kojima se masovno okupljaju ljudi: u čekaonicama, u hodnicima i učionicama škola i fakulteta, kao i na sličnim mjestima kako bi bili dostupni što širem krugu ljudi, koji bi ih pogledali, naučili nešto novo i zainteresirali se proučavanje navedenih stavki.

Zadnjih godina, zbog nedostatka financijskih sredstava, nismo tiskali Kalendar (niti Godišnjak) ali smo ga izrađivali u digitalnom obliku. Priredili smo Kalendar i za ovu godinu i uobičajeno je da se objavi pred početak godine, ali zbog tehničkih problema (web stranica nam nije funkcionirala) ga nismo ranije objavili. Sad je tu, na Tropletovoj web stranici, u PDF formatu. Kao temelj poslužio je Imendanski kalendar Biskupske konferencije BiH. U Tropletovom kalendaru navedeno je 198 „značajnih dana“ koji sadrže 293 različite stavke (neki dan sadrži više stavki).

Kalendar možete „skinuti“ klikom na KALENDAR-2015, isprintati (A3 format ili veći) i postaviti na kakvo istaknuto mjesto. Ili ga možete zadržati u digitalnom obliku. Može vam poslužiti kao izuzetno kvalitetan vodič i pomagalo za podsjećanje, učenje, obilježavanje značajnih dana i za planiranje različitih aktivnosti. Podijelite ga s drugima, pogledajte svakodnevno i podsjetite se na značajne dane kroz godinu. Detalje o svakom od „značajnih“ ali i o svakom od ostalih „običnih“ dana (“svetac dana” – svetkovine, blagdani, spomendani, svagdani) možete pogledati na našoj stranici, klikom na pojedini naslov u izborniku „Katolički kalendar“. Tu se nalazi i popis svih patrona i pripadajućih župa u BiH.

Na plakatu je, ispod Kalendara, prikazan Hrvatski zavjetni križ i prigodna molitva, koji nas podsjećaju na zavjet Hrvata dan u Ninu 1979. godine, na velikom slavlju povodom 1300. godišnjice događaja, kada je papa Ivan IV. uspostavio s knezom Branimirom veze između Svete Stolice i hrvatskog naroda.

HKZ Troplet

Poveznica: KALENDAR-2015