Kako poučiti svoje kćeri unutarnjoj ljepoti i samopoštovanju

U današnjem svijetu koji se uglavnom koncentrira na izvanjsku ljepotu i izgled, pravi je izazov usmjeriti svoje kćeri na unutarnju ljepotu.

„Mama trebaju mi nove usne!“- uzvikne moja trogodišnja kćer Hannah dok obavljamo kupnju i prolazimo kroz trgovinu. „Usne“ je naša riječ za ruž. Zatim se zaputi do odjeljka sa šminkom i zgrabi jedan s police.

„Treba mi ovaj!“- reče. Smijem se boji koju je odabrala, podsjeća me na boju koju inače nosi Taylor Swift.

Sada, kada sam majka četvero djece – od kojih su dvije djevojčice – koje me gledaju svako jutro dok se šminkam, počinjem shvaćati kolika je moja odgovornost da ih odgojim kako bi razumjele što je uistinu  prava ljepota i vrijednost nas žena. Je li to možda brončani prah rumenila, duge trepavice, sjaj na usnama, valovita kosa i laskava odjeća? Ili se ljepota možda skriva u dotjerivanju, u dobroj formi, modernom i privlačnom stilu?

Što vas uistinu čini lijepima

Sjećam dok sam kao srednjoškolka gledala naslovnice časopisa i pokušavala se uspoređivati s njima, samo kako bih se osjećala kao promašaj. Sjećam se kako sam htjela svu odjeću koja je bila tad moderna – zurila bih u ogledalo i pitala se izgledam li imalo kao predivni našminkani modeli koji me promatraju. Kako da ja u kulturi koja je opsjednuta izgledom prenesem ideju da je ljepota prolazna?

Često kad im kažem da su lijepe, nastavim: „Vi ste prelijepe, ali znate što? Vaše srce je još ljepše i ono što je u vama je najbitnije.“

Nisam baš sigurna shvaćaju li poruku – mlade su – ali molim se da im se ova istina usijeca sve dublje tijekom odrastanja. Želim da znaju da su u Božjim očima predivna remek-djela i da ne tragaju za tim da im to svijet ili neki dečko potvrdi. Ne trebaju se uspoređivati s fotografijama s Instagrama, nečijim selfijima ili časopisima kraj blagajne. Ne trebaju tragati za ljubavlju na pogrešnim mjestima jer su već duboko ljubljene i prihvaćene od svoga Nebeskoga Oca.

Srce, duša i duh

Želim da moje kćeri znaju da u osobama skrovita srca nalazimo neprolaznu ljepotu. Ljepota nježnog i tihog duha je ono čemu trebamo najviše težiti (prije nego onomu što svijet od nas traži da budemo). To je ono najvrjednije u Božjim očima (1 Pt 3, 3-4). Sviđa mi se što je Sveto pismo kristalno jasno u tome da trebamo marljivo raditi na našim srcima i unutarnjoj ljepoti, posebno u navedenim stvarima:

  • Karakteru i vrijednostima
  • Stavovima
  • Mislima
  • Onom što konzumiramo i što ima utjecaj na nas
  • Onom što nam vodi i oblikuje srca
  • Snazi u vremenu kušnje/nedaća
  • Samoj biti naše duše

Ovo ne znači da se nećemo brinuti za sebe, nositi lijepu odjeću i željeti izgledati prihvatljivo, čak prekrasno. Mislim da svi to želimo. Ja težim tomu da se pobrinem za sebe zbog svog muža, djece, obitelji i prijatelja. Volim šminku, nakit i lijep ten. Problem nastaje kad sve to postaje opsesija i kad se više trudim oko svog vanjskog izgleda nego svoga srca. E tad se trebam promijeniti i razmisliti o svom identitetu i vrijednostima.

Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu. (Izr 31,30)

S Isusom zračite

Imala sam i ja jutra u kojima sam bila sva dotjerana i spremna poći, ali moje srce je bilo daleko od Boga. Iz takvog srca usta govore ne baš lijepe riječi. Nedostajala mi je unutarnja ljepota. Moja djeca i moj muž primjećivali su i osjećali moje neugodno ponašanje. Mnogo puta sam rekla suprugu: „ Trebam reći dobro jutro Gospodinu, prije nego kažem dobro jutro bilo čemu!“.

Ako ima išta što želim da moje kćeri shvate to je da ne moraju biti stalno u nekoj potjeri, kao što sam ja bila dok sam odrastala. Iako sam odrasla u katoličkoj obitelji, punoj ljubavi, nisam se baš uvijek oslanjala na to da je ljubav tu u meni i da je ljubav Isus – stvoritelj ljubavi i apsolutne savršenosti. Želim da moje kćeri znaju da Isus u nama čini da zračimo i tako biva sve dok je Njegov duh prisutan u našim životima. U Kristu nalazimo puninu ljubavi, prihvaćanja, vrijednosti, sreće i nade.

Kao žene, načinjene smo na Njegovu sliku. Stvorene bez obzira na koji oblik, veličinu i odlike nam je On dao. Mi smo Njegove. Raditi na unutarnjoj ljepoti srca vrijedno je svakog truda, bez obzira kako teške dane imali, pa čak i onda kad nam ponos govori da odustanemo od fokusiranja na onog unutarnjeg sebe.

Ne pravite grešku, vaša unutarnja ljepota srca će se s vremenom razliti u živote onih oko vas i biti će zarazna.

Viđena si. Znana si. Voljena si.

Forthefamily.org

Prevela Katarina Udovičić

Foto: Unsplash.com