Zagledaj se u Boga i sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko apstraktno savršenstvo, traži čovjeka!

Zagledaj se u Boga i sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko apstraktno savršenstvo, traži čovjeka!

Zagledaj se u sebe i shvati da nitko od tebe ne traži neko apstraktno savršenstvo, traži čovjeka, traži da budeš ono što jesi, dijete Božje. Brat svih ljudi. 

Pravog savršenstva na zemlji nema, jedino je Bog savršen. Nitko od tebe ne traži neki veličanstveni podhvat, podvig za pamćenje da bi ti pljeskao ili ti se divio. Traže od tebe čovjeka koji će razumijeti drugoga, čovjeka koji neće zatvarati oči za tuđu patnju, niti će se okretati na drugu stranu kada nešto treba dati potrebitome.

Zagledaj se u sebe i shvati da nije bitno ono što misliš da drugi od tebi misle, to je samo tvoja fikcija. Oslobodi se te preokupacije koja ti uzima mir, koja te opterećuje u svim tvojim odlukama i nastojanjima. Oslobodi se vlastitog očekivanja da postoji pravi život samo po jednom paramteru. Svi smo mi drugačiji, Bog nam daje drugačije talente i drugačiji su nam putovi i to što drugi ne idu istim putem kao i mi ne znači da oni griješe ili da nisu u pravu.

Dopusti drugome da bude ono što jest, ne sudi, ne kritiziraj, ispravljaj jedino vlastitim primjerom! A onda se ni sam više nećeš truditi uklapati u neke ljudske parametre. Shvatit ćeš da je glas srca prostor u kojem prvo treba tražiti odgovore svoje budućnosti, a ne ono što govori masa. Budi spreman da te on nekada i odvede u slijepu ulicu i da ćeš ga često morati ispravljati i tesati po Božjim parametrima, ali shvati da su sve to samo lekcije života u kojem učiš tražiti ravnotežu između glasa razuma i srca, svojih želja i istinske Božje volje i da ćeš mnogo puta pasti dok ne postaneš dobar u tome, jer to je kao i vožnja bicikla.

Shvati da je svaka kriza neka šansa, a kriza ima i bit će ih uvijek, i da dobar život nije odustnost poraza i promašaja nego odlučnost da se usprkos njima ide dalje. To je savršenstvo života, padati i ustajati, bojati se i ići naprijed zagledan u Boga. Zagledaj se u Njega i sebe, i shvati da nitko od tebe ne traži neko apstraktno savršenstvo, neko lice po mjerama savršenih crta, izgled po nekim savršenim normama. Traži jedino da budeš čovjek i dijete Božje, ništa više ali i ništa manje od toga. Tako ćeš najbolje suobličiti Božjoj slici.

Mario Žuvela

izvor: duhovnost.net