Kardinal Müller: Nemoguće je da nauk Crkve ima kontradiktorne regionalne interpretacije

Kardinal Müller: Nemoguće je da nauk Crkve ima kontradiktorne regionalne interpretacije

Kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, u intervju za njemački Rheinische Post upozorio je biskupe diljem svijeta da prestanu tumačiti apostolsku pobudnicu pape Franje na način koja je u suprotnosti sa nepromjenljivim naukom Crkve.

“Nemoguće je da sveopći obvezujući nauk Crkve, formuliran od Pape, ima različite, čak i kontradiktorne regionalne interpretacije.”

Okosnica Crkve je jedinstvo vjere. Crkva ne doživljava nove objave“, dodao je kardinal.

Komentari kardinala Müllera dolaze nakon što su biskupi Malte, a sada Njemačke, objavili pastoralne smjernice na temelju svog tumačenja Amoris Laetitia– kojima omogućuju rastavljenim i ponovno ‘vjenčanim’ katolicima, koji žive u preljubu, pravo na primanje svete pričesti.

Müller je ipak u intervju rekao da “nije njegov stil” javno kritizirati smjernice pojedinih biskupa. “Međutim“, dodao je, “ne mislim da je posebno korisno da svaki pojedini biskup komentira papinski dokument kako bi istaknuo svoje subjektivno tumačenje tog istog dokumenta.”Nitko ne može sakramente, ta sredstva milosti, mijenjati po svom nahođenju…”

Inače je sam kardinal Müller u časopisu Il Timone ovog mjeseca istaknuo kako je “jasno da Amoris Laetitia treba tumačiti u svjetlu cjelokupnog nauka Crkve“.

Ne sviđa mi se, nije u redu da toliki biskupi tumače AL prema svojem vlastitom razumijevanju Papina naučavanja. To nije na crti katoličkog nauka. Papino učiteljstvo tumači samo on sâm ili preko Zbora za učenje vjere. Papa tumači biskupe, a ne tumače biskupi papu, to bi tvorilo preokret ustrojstva Katoličke Crkve.“- pojasnio je tada prefekt najvažnijeg vatikanskog dikasterija.