PAPA O BORBI PROTIV KULTURE SMRTI

‘Pobačaj, prepuštanje imigranata smrti, eutanazija, terorizam… sve su to napadi na život’

Stupanj razvijenosti neke civilizacije mjeri se po sposobnosti očuvanja života, od začeća do prirodne smrti – istaknuo je Sveti Otac govoreći sudionicima susreta koji je organizirala udruga “Znanost i život”, a koje je prigodom desete obljetnice ustanovljenja udruge danas primio u audijenciju.

Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

U društvu „obilježenom negativnom logikom odbacivanja“ Kristova nas ljubav potiče da služimo malenima, starijim osobama, svakom muškarcu i ženi, čije se iskonsko pravo na život mora priznati i štititi. Život sa svojom neistraživom dubinom stvara i prati cijeli znanstveni tijek; čudo života uvijek izaziva krizu nekog oblika znanstvene umišljenosti, vraćajući prvenstvo divoti i ljepoti – ustvrdio je papa Franjo.

Krist, koji je svjetlo svakoga čovjeka i svijeta, tako osvjetljava put da znanost uvijek bude u službi života. Kad nestane toga svjetla, kada znanost zaboravi vezu sa životom, onda biva neplodna – istaknuo je Sveti Otac.

Neka znanost uvijek bude u službi čovjeka, a ne čovjek u službi znanosti – potaknuo Papa tvrdeći da pravedno društvo priznaje pravo na život, od začeća do prirodne smrti, temeljnim pravom. Stupanj se naprednosti neke civilizacije mjeri upravo po sposobnosti zaštite života, naročito u razdoblju kad je najranjiviji, više nego po množenju tehnoloških sredstava – kazao je Papa te naveo napade na svetost ljudskoga života.

Pobačaj je napad na život. Napad je na život prepuštanje da naša braća umiru na derutnim plovilima u sicilijanskom kanalu. Preminuće na poslu je napad na život jer se ne poštuju osnovi uvjeti sigurnosti. Pothranjenost je napad na život. Napad na život je terorizam, rat, nasilje, ali i eutanazija. Voljeti život znači brinuti se i za tuđi život, željeti mu dobro, gajiti i poštovati njegovo transcendentno dostojanstvo – ustvrdio je papa Franjo.

Papa je potaknuo na promicanje obnovljene kulture života, koja zna uspostaviti povjerenje i uzajamnost, zna ponuditi obzore mira, milosrđa i zajedništva. Ne bojte se poduzimati plodan dijalog sa svijetom znanosti, te sa svima onima koji su otvoreni otajstvu ljudskoga života, iako se ne priznaju vjernicima – potaknuo je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net