Kardinal Burke: Kongregacija za nauk vjera treba ispraviti poglavara Družbe Isusove

Ono što je poglavar isusovačkog reda izjavio – da kršćani ne znaju što je Isus stvarno rekao o razvodu jer u to vrijeme nije bilo audio-snimke, “potpuno je pogrešno”, istaknuo je kardinal Raymond Burke u novom intervjuu.

Takva izjava je “ozbiljna pogreška” i treba je “ispraviti”, dodao je.

Kardinal Burke je reagirao na izjave patera Artura Sose Abascala, koji je nedavno ustvrdio da su Isusove riječi protiv razvoda “relativne” te bi ih trebalo “razlučivati” prema “savjesti” svakog pojedinca.

“Dakle, potrebno je mnogo promišljanja o tome što je Isus zapravo rekao. U to vrijeme, nitko nije imao uređaj za snimanje Isusovih riječi. Ono što nam je poznato jest da se Isusove riječi moraju uzeti u kontekstu, one su izražene u jeziku, u određenom okruženju, one su upućene nekome osobno.”

Intervju s p. Sosa Abascalom objavljen je devet mjeseci nakon objave kontroverzne papinske pobudnice Amoris Laetitia, a neki biskupi koristili su nejasne dijelove istog dokumenta kako bi omogućili ponovno vjenčanim vjernicima u civilnom braku koji žive u preljubu, kao i onim katoličkim parovima koji žive u bludu – primanje Svete pričesti.

Kardinal Burke, u intervjuu od 10. travnja za InfoVaticana, rekako je da ne može “razumjeti” kako jedan istaknuti crkveni lider može dati tako pogrešnu izjavu:

To je potpuno pogrešno. U stvari, mislim da je nevjerojatno da je takvo što uopće mogao izjaviti. Ovakvo što se mora ispraviti. Posve je nerazumno misliti kako riječi u Evanđeljima – riječi koje su nakon stoljeća proučavanje shvaćene kao izravne riječi našega Gospodina – sada nisu riječi našega Gospodina, jer nisu bile snimljene. Ne mogu to shvatiti.

Kardinal je istaknuo da je na Kongregaciji za nauk vjere, koju je nazvao “Papinim sredstvom za očuvanje istina vjere i morala”, odgovornost da objavi takav ispravak.

Ali p. Sosa Abascal je odbacio optužbe za “relativiziranje” Isusovih riječi u nedavnom intervjuu za talijansku novinsku agenciju TGCOM24.

Ne znam zašto se ljudi toliko ljute na mene zbog onoga što sam rekao, a to je da u Isusovo vrijeme nije bilo kazetofona, jer to je istina“, rekao je. Abascal je pokušao ublažiti svoje ranije kontroverzne izjave, pojasnivši da “Isusove riječi treba razumjeti u kontekstu”.

Ugledni katolički publicist i autor George Weigel je u Catholic World Report-u otvoreno optužio Sosu Abascala za gnosticizam zbog dovođenje u pitanje autentičnost Isusovih riječi.

Pater Sosa inzistira da to nije ‘relativizam’, ali kako god bilo, to je svakako gnosticizam, u izrazitom modernom obliku”, piše Weigel.

Katolička crkva uči u Dogmatskoj konstituciji o božanskoj objavi- Dei Verbum, br. 11 da je za sastavljanje svetih knjiga “Bog izabrao određene ljude koristeći, sve dok ih je zapošljavao na tom zadatku, u potpunosti njihove sposobnosti i snage, tako da, iako je djelovao u njima i po njima, oni su bili istinski autori kojima je povjereno pisati što god je htio da bude napisano, i ništa više

Dakle, nastavlja Weigel:

“Ne, nije bilo kazetofona; pisci evanđelja imali su nešto bolje – pomoć Duha Svetoga u pripremi tekstova koji su sadržavali „što god je [Bog] htio da bude napisano, i ništa više.”

Izvor