Komemoracija žrtvama jugokomunizma na Radimlji kod Stoca

Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su jugokomunisti iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na »sud« u Stolac i tu im lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

Stoga stolačka župa Sv. Ilije proroka svake godine, u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije, slavi sv. misu zadušnicu za brojne žrtve koje su tu poubijane. Ove godine to je u subotu 20. svibnja. Sve započinje svibanjskom pobožnošću Gospi u 17.30, nakon toga slijedi polaganje vijenaca pred spomenik pobijenima i sv. misa zadušnica u 18.00.

Na ovu obljetnicu uobičajeno dolaze izaslanstva koja će sa svojom pratnjom položiti vijence za pobijene s područja svojih općina. Organizatori pozivaju i brojne KUD-ove da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje položili život. Očekuje se i mnoštvo vjernika koji redovno dolaze, mole se i odaju počast brojnim žrtvama, kojih prema povjesničarima nažalost ima oko 10.000.

Izvor: hrsvijet.net