Pet nadahnjujućih svetica – majki

Izdvojili smo pet velikih svetica koje će zasigurno imati razumijevanja za naše slatke majčinske muke. Neka nam njihov zagovor pomogne u ovoj (odgovornoj) službi.

Leonardo_da_Vinci_-_Virgin_and_Child_with_St_Anne_C2RMF_retouched-copia-1030x1001

Jedno od najvećih blaga Katoličke Crkve jest zajednica svetaca

Često smo skloni mišljenju da su sveci skupina osobito svetih mučenika, časnih sestara, svećenika i papi s kojima se teško poistovjetiti. No jeste li znali da su mnogi muževi i očevi, žene i majke, također ubrojeni među kanonizirane osobe?
Ako tražite svece koji će vam biti uzor, a koji istovremeno mogu  razumjeti vašu životnu situaciju, evo pet meni omiljenih svetica – majki (uz našu Gospu, naravno!). One su ne samo pune vrlina, već i lijepe, inspirativne i razumne – te jedva čekaju s vama sklopiti prijateljstvo.

Sv. Ana 

Upravo sam tijekom prošle godine započela pobožnost sv. Ani, baki našeg Gospodina, posebice kad sam shvatila kako se majke domaćice vrlo lako mogu poistovjetiti s njom. Svoj je život živjela tiho podižući našu Gospu, prema tradiciji je obrazovala kod kuće te skrbila o svom domu i obitelji.
Koliko znamo, ona nije bila poznata ili imala sljedbenike. Vjerojatno je većina onoga što je radila bilo nepoznato svima osim Bogu i njenom suprugu – no bila je izuzetno vjerna tijekom svog povučenog života (kao što će biti njena kći u Nazaretu). Osobno mi je potrebno više takvog poniznog duha.
Tražite njen zagovor za dar poniznosti.

2. Sv. Perpetua

Ova je žena izvanredna! Ako niste upoznati s njenom pričom, učinite si uslugu i pročitajte ju. Dopustite mi da vam je ukratko prepričam tek toliko da dobijete dojam o njenoj hrabrosti i požrtvovnosti:
Perpetua je bila mlada, lijepa i obrazovana plemkinja koja se obratila na kršćanstvo 203. godine, tijekom jednog od velikih progona u Rimskom Carstvu.

Otkriveno je da je kršćanka te je zato bačena u zatvor da iščekuje svoju sudbinu među divljim zvijerima u areni. U vrijeme svog zatočeništva, Perpetua je imala 22 godine, bila je udana i majka sina dojenčeta koji je s njom neko vrijeme bio u zatvoru.

Bila je poznata kao čvrst vođa i osoba koja bi s ljubavlju ohrabrivala ostale zatočene kršćane te je bila neustrašiv borac molitvom. Perpetua je „hodala korakom punim svjetla“ u susret svom mučeništvu, a njezina je priča o herojskoj hrabrosti (potvrđena od svjedoka očevidca) bila toliko omiljena u ranoj Crkvi da je bila čitana tijekom liturgija.

Ne moram se suočiti s divljim zvijerima, ali molim Gospodina da mi podari barem djelić Perpetuine snage da svakog dana ustanem i živim svoj poziv majke!
Tražite njen zagovor za dar hrabrosti.

3. Sv. Monika 

Koja majka nije izlila svoje srce pred Bogom na koljenima, posredujući za dijete u potrebi? I koja majka nije ponekad bila u napasti odustati od svojih molitava kada nije dobila odgovor koji je željela?
Ponekad je teško ustrajati za djecu.

Sv. Monika je primjer nesebičnog, herojskog majčinstva jer je ostala vjerna u ljubavi i molitvama za svog sina, Augustina, čak i kad se njezina situacija doimala beznadnom. A pogledajte plodove njenoga truda.

Tko zna – možda tvrdoglavo, teško dijete za koje molimo svakoga dana odraste u strastvenog, velikog sveca!
Nikada se ne prestajte nadati, nikada ne odustajte od molitve. S Bogom je sve moguće.
Tražite njen zagovor za dar ustrajnosti.

4. Sv. Zelié Martin

Jako volim sv. Zelié Martin, osobito stoga što je bila „obična“ katolička mama, kao i većina nas.
Supruga puna ljubavi i majka devetero djece (uključujući sv. Terezu!), mudra vlasnica trgovine i predana katolkinja – izvana je Zelié vjerojatno bila poput mnogih drugih žena u francuskim gradićima 19. stoljeća.
Unatoč tome, dopustila je svojoj svakodnevici – svojim usponima i padovima – da je posvete jer ju je prihvaćala s nevjerojatnom predanošću.

Ovo posebno postaje uočljivo kada je Bog dopustio da velika patnja uđe u njen život – gubitak četvero djece te mučna borba s rakom dojke. Kroz sve to zadržala je snagu vjere u Božju milosnu providnost što se može nazvati jedino herojstvom.

Zelié je kanonizirana 2015.g. zajedno sa svojim suprugom, Louisom, dokazujući da je vrlina herojstva moguća i u „običnom“ bračnom pozivu.

Ne samo moguća, ona je poželjna. Zbog Zelié svetost počinje izgledati privlačno.
Od Zelié možemo naučiti što znači živjeti vrlinu herojstva u radostima i teškoćama „običnog“ života. Obitelj Martin dokazuje da s Bogom ono obično može biti izvanredno.
Tražite njen zagovor za dar vjere.

5. Sv. Ivanka Molla

Većina nas poznaje priču sv. Ivanke i njenu žrtvu za svoje nerođeno dijete. Ona nas može toliko toga naučiti. U njenoj kratkoj biografiji na saintgianna.org piše:

„Ivanka Beretta Molla napravila je herojski odabir, no njezina obitelj i prijatelji svjedoče kako je taj odabir bio nešto za što se ona pripremala svaki dan svoga života. Njezina hrabrost, nepatvorena svetost života, nesebičnost i tiha radost nas podsjećaju da Bog svakome od nas povjerava osobni poziv. Svaki dan pred nas stavlja izbore koji imaju moć da nas pripreme na herojska djela kadgod na njih budemo pozvani. Doduše, takvo nešto možemo činiti samo ako predamo sebe i ono što želimo Bogu i Njegovoj volji za nas.
Čak i ako nikad ne budemo pozvane umrijeti za svoju djecu, sve se majke zbog njih odriču svog života, na male i velike načine, svakog trenutka. Sv. Ivanka to jasno daje na vidjelo.

Tražite njen zagovor za dar nesebičnosti.

Zajednica svetaca ima svoj klub majki koji je spreman i čeka da nas nadahne i ohrabri! Zavapimo ovim izvanrednim i svetim majkama te ih zamolimo da nam pomognu zadobiti sve vrline koje trebamo da bismo hrabro živjele svoje pozive.

Lydia Borja – Catholicmom.com

Prevela Livija Rogulj