Američki film o Bleiburgu: Pogledajte kako Mesić i Josipović pravdaju partizanske zločine!

Michael Palaich redatelj je i producent iznimno zapaženog filma Bleiburška tragedija koji detaljno oslikava mnoge detalje o ratnim zločinima počinjenom na koncu Drugog svjetskog rata nad hrvatskim narodom.

U filmu govori i o britanskoj upletenosti u pripremu i izvršenja tog zločina i kasnije prikrivanje dokaza.

Palaich je američki državljanin hrvatskih korijena. Rođen je Detroitu, u američkoj saveznoj državi Michigan, a njegov djed iz Petrinje i baka iz i Križa emigrirali su u Sjedinjene Države početkom dvadesetog stoljeća.

Povod za snimanje filma Bleiburška tragedija je bakina priča kako su partizani njena dva brata objesili na telefonske stupove nakon Drugog svjetskog rata.

“No, vjerujem da bih taj film snimio čak i da Titove komunističke ubojice nisu u svojim zvjerstvima dotakle i moju obitelj. Ideju o intervjuiranju preživjelih s Bleiburga dobio sam 1985. godine. Već tada su mnogi preživjeli s Bleiburga i Križnog puta umirali zbog visoke starosti.

Kad sam započeo projekt, imao sam za cilj jednostavno snimiti sjećanja tih ostarjelih svjedoka kako bi buduće generacije imale priliku iz prve ruke čuti o užasima koje su Hrvati kad su izgubili svoju državu ‘morali’ proživjeti.

Michael Palaich je diplomirao političke znanosti i psihologiju, a tijekom agresije na Hrvatsku aktivno se uključio u pomoć Domovini svojih predaka koja je u međuvremenu postala i njegova Domovina. Otkako je otišao u mirovinu sa suprugom Sandra zimu provodi u Americi, a ljeta u Hrvatskoj.

Izvor: ovdje