Mađarska donijela Zakon o transparentnosti organizacija financiranih iz inozemstva

Piše: Goranka Sinac

Foto: Michal Klajban, commons.wikimedia,org

Mađarski parlament je jučer, 13. lipnja, donio “Zakon o transparentnosti organizacija financiranih iz inozemstva”, koji obvezuje sve organizacije civilnog društva, uz neke iznimke, da se kod mjesnog suda prijave kao “organizacije koje primaju pomoć iz inozemstva” ukoliko godišnje od inozemnih donatora dobivaju više od 24.000 eura donacija. Te organizacije nisu ograničene u svojem djelovanju, ali trebaju na svim svojim tiskanim i elektroničkim materijalima i publikacijama (uključujući i internetsku stranicu, društvene mreže i e-mailove) istaknuti oznaku da su one “organizacije koje primaju pomoć iz inozemstva” te trebaju slati godišnja izvješća nadležnom tijelu o svojim aktivnostima.

> Viktor Orban: Soros i njegova mreža udruga su jedina mafija u Mađarskoj

Svrha je ovog zakona učiniti transparentnim djelovanje organizacija koje primaju financijsku pomoć iz inozemstva i učinkovitije spriječiti moguće pranje novca i financiranje terorističkih aktivnosti, čime mađarski zakonodavac opravdava poseban tretman takvih organizacija.

Smisao isticanja oznake o “organizaciji koje prima pomoć iz inozemstva”, dakle, nije stigma, već za javnost transparentan i objektivan pokazatelj o izvoru financiranja pojedine organizacije.

> Jerusalem Post: Soroseva kampanja globalnog kaosa

Zakon je donesen po uzoru na američki zakon o registraciji zastupnika inozemnih tijela (Foreign Agents Registration Act – FARA), čija je svrha “osigurati da se američka vlada i narod Sjedinjenih Država informiraju o izvoru informacija (propagandi) i identitetu osoba koje pokušavaju utjecati na američko javno mnijenje, politiku i zakone”. Kao i kod mađarske verzije zakona, organizacije mogu slobodno djelovati, ali se trebaju u svrhu transparentnost registrirati i objaviti na svim svojim pisanim i elektroničkim publikacijama da djeluju u ime nekog inozemnog tijela (organizacije). Registracija je obavezna i izostanak registracije je kažnjiv. Sjedinjene Američke Države su inicijalno donijele ovaj zakon 1938. godine kao odgovor na nacističku propagandu u SAD-u.

> Orban u Europskom parlamentu: George Soros uništio je živote milijuna ljudi

Mađarski zakonodavac u obrazloženju navodi da “strane interesne skupine pokušavaju iskoristiti organizacije civilnog društva” i financijskim potporama “osigurati da (…) – kroz društveni utjecaj nevladinih organizacija koje dobivaju potpore – mogu nametati svoje interese na mađarski politički i društveni život. Ti procesi mogu predstavljati veliki rizik za mađarsku nacionalnu sigurnost i suverenost.”

Zakon je izazvao val negodovanja i prosvjeda upravo velikih međunarodnih organizacija koje djeluju u Mađarskoj, poput Amnesty Internationala, Transparency Internationala i Instituta Otvoreno društvo Georgea Sorosa, ali i dužnosnika međunarodnih tijela.

> Što znamo o Forumu za slobodu odgoja koji želi ‘demokraciju’ i Jokićevu kurikulnu reformu?

Prosvjedima protiv povećanja transparentnosti djelovanja organizacija koje su financirane inozemnim novcem pridružile su se i članice hrvatske CROSOL mreže: GONG je jučer prosvjedovao ispred mađarskog veleposlanstva noseći papire s nacrtanim srcem u kojem piše “civil” i “zaustavite Orbanovo gaženje civilnog društva”.

GONG je u 2015. ostvario oko 1,2 milijuna kuna prihoda od inozemnih donacija, od kojih je oko 40 posto od različitih međunarodnih organizacija i fondova (npr. 394.412 kn od Otvorenog društva), a oko 60 posto iz fondova EU.

Izvor: narod.hr