Biskupi u proturječju s Prefektom Kongregacije za nauk vjere

Sveta pričest ne može se dijeliti katolicima koji su napustili “pravovaljani” brak, građanski se razveli te se ponovno ‘vjenčali’ za nekog drugog – dok se ne pokaju i ispovjede “sve teške grijehe”, potvrdio je kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere u intervju za National Catholic Register.

Pokajanje, ispovijed, zadovoljština ili naknada su tri nužna elementa za oprost. To su neposredni uvjeti za primanje Svete Euharistije, Isusa Krista, koji je ista božanska osoba koja nam oprašta“, istaknuo je kardinal.

Prefekt Kongregacije za nauk vjere, koji se smatra vatikanskim autoritetom za doktrinarna pitanja (osim samoga Pape), rekao je da je Bog stvorio bračni savez kako bi bio neraskidiv.

To sam već mnogo puta ponovio, i ponavljam opet. Ženidba je ustanovljena od Boga Stvoritelja i uzdignuta na razinu sakramenta od Isusa Krista. … Isus je jasno i bez sumnje utvrdio neraskidivost valjanog braka“, rekao je.

To je ono što moramo propovijedati, objavljivati i objašnjavati katoličkim vjernicima“, dodao je.

Unatoč mnogobrojnim izjavama kardinala Müllera da Amoris Laetitia nije otvorila vrata dijeljenju pričesti preljubnicima, razni kardinali, biskupi i biskupske konferencije izravno proturječe njegovim uputama.

Biskupi u Argentini, Malti, Njemačkoj i Belgiji donijeli su pastoralne smjernice temeljene na vlastitom tumačenju papine pobudnice, koja po njima dopušta pričest razvedenim i ponovno vjenčanim vjernicima koji žive u preljubu. Ovo je tumačenje potvrđeno od visoko rangiranih kardinala kao što su Francesco Coccopalmerio i Blase Cupich.

Odgovor kardinala Müllera objavljen je nakon što je ovog mjeseca, argentinski biskup u svojoj biskupiji slavio posebnu misu za parove koji žive u preljubu, a svi su bili pozvani da prime Svetu pričest.

Posebna misa organizirana je devet mjeseci nakon što su biskupi iz Buenos Airesa objavili smjernice temeljene na Amoris Laetitia u kojima su rekli da u “složenim okolnostima” – kada ponovno vjenčani parovi ne mogu “dobiti potvrdu o ništavosti braka” – svećenici ipak mogu učiniti korak naprijed te im odobriti pristup sakramentima, uključujući pričest. Nakon toga, sasvim neočekivano, papa Franjo pisao je biskupima, rekavši im da „ne postoje druga tumačenja“ njegove pobudnice osim onog kojeg su dali argentinski biskupi u svojim smjernicama.

Izvor