SNAŽNA PLJUSKA SRPSKOM ŠEFU DRŽAVE: Vučićeva ‘Nova Jugoslavija’ raspada se prije nego je nastala!

Foto: Reuters

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u srijedu da inicijativa srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za stvaranje takozvane carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna i podsjetio da je Crna Gora pregovore s Europskom unijom (EU) počela prije pet godina.

Otvorena poglavlja u pregovorima s EU su, smatra Marković, najbolja potvrda postignutog na planu europskih integracija Crne Gore.

– Iako su početkom ove godine registrirana različita tumačenja i inicijative povodom daljnje integracije regije Zapadnog Balkana, poput stvaranja takozvanih carinskih unija i zajedničkog tržišta regije, na sastancima s Europskom komisijom (EK) i zemljama regije, usuglašeno je da na ovom prostoru ne možemo govoriti o jedinstvenoj carinskoj, odnosno trgovinskoj politici regije prema trećim zemljama – rekao je Marković.

Stoga on smatra da incijativa o formiranju carinske unije i zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana nije realna.

Vezano uz činjenicu da se u četvrtak navršava deset godina pregovora Crne Gore i EU, crnogorski premijer izrazio je uvjerenost kako će se ti pregovori okončati u mandatu njegove vlade.

– Crna Gora će učiniti sve što je u domeni njezinih institucija da do kraja mandata ove vlade završi proces pregovora s EU. To je ono čemu težimo i što smo obećali našim građanima – kazao je Marković dodajući kako ga ohrabruje izjava europskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Johanesa Hahna da očekuje nova pristupanja u idućem sazivu Europske komisije u razdoblju 2019-2024.

Odgovarajući na pitanja zastupnika u crnogorskom parlamentu, premijer Marković je ustvrdio da je “Crna Gora sigurna zemlja, navodeći da su sigurnosne službe spremno dočekale turističku sezonu”.

Marković je kazao kako je crnogorsko članstvo u NATO-u ohrabrenje stranim investitorima da svoj posao šire u državi čiji je pravni i gospodarski sustav zadovoljio stroge preduvjete Alijanse.

– Prve impulse u tom pravcu već osjećamo – izjavio je crnogorski premijer.

Izvor: jutarnji.hr