Obiteljski odmori imaju dugoročan učinak na sreću djece

Foto: Thinkstock

Stručnjaci kažu da su putovanja s obitelji dar koji se isplati.

Upravo smo se vratili s čarobnog četverodnevnog putovanja u New Orleans sa svojom djecom. Dani su bili ispunjeni glazbom, smijehom, istraživanjem i suncem, zato smo tim više potišteni što se vraćamo u Philadelphiju usred zime. Na pola puta zrakoplovom natrag kući, oboje moje djece gledalo me tužnih lica.

„Koliko još tjedana do proljetnih praznika?” upitao je moj sin. Nisam mu imala srca reći da su praznici tek sredinom travnja i da njegov otac i ja još nismo napravili nikakve rezervacije.
Ali iako nikada nije lako vratiti se s čudesnog obiteljskog odmora, on se uvijek isplati. Zapravo, stručnjaci kažu da se roditeljima više isplati ulagati novac u praznike nego ga trošiti na igračke, kojih se djeca često zasite tjedan-dva kasnije.

„Djeca cijene obiteljske odmore, i kratkoročno i u dugoročnim sjećanjima”, objasnio je psiholog i autor bestselera Oliver James za časopis The Telegraph. „Tada mogu sa svojim roditeljima razgovarati o svačemu i ničemu, dijeliti sladoled i trenutke u kojima se pridaje važnost onome što njih zanima. Zato, ako namjeravate potrošiti novac na nešto, prilično je jasno koja opcija ima više smisla.”

A pazite ovo: putovanje s Vašom djecom također može biti korisno za razvoj njihovog mozga. „Obogaćena okolina nudi nova iskustva koja su snažna u kombinaciji socijalnih, psihičkih, kognitivnih i osjetilnih interakcija,” kaže dječja psihoterapeutkinja dr. Margot Sunderland. „Zamislite: obitelj je zajedno na bazenu, zajedno šeću kroz šumu, dotičući visoke trave koje se njišu na suncu, peku sljezove kolačiće na logorskoj vatri, druže se na toplom suncu, osjećaju pijesak među nožnim prstima.”

Ova iskustva potiču ekspresiju gena koji su ključni za poticanje razvoja frontalnih režnjeva mozga, objašnjava dr. Sunderland. Na taj način poboljšavaju izvršne funkcije kao što su regulacija stresa, pozornost, koncentracija, dobro planiranje i sposobnost učenja te također poboljšavaju psihičko i mentalno zdravlje. „Geni koji potiču razvoj mozga, a koji se aktiviraju u obogaćenom okolišu, također su povezani s višim kvocijentom inteligencije u djece,” kaže doktorica. „Stoga provedite vrijeme zajedno istražujući novi prostor, tako svoje dijete činite pametnijim.“

Tko bi rekao?

Uz to, obiteljski odmori mogu djelovati kao „sidra sreće.” Prema jednom istraživanju iz 2015. koje je provela Udruga obiteljskih praznika iz Britanije, najsretnija sjećanja 49% ispitanika bili su praznici s obitelji. Trećina ispitanika rekla je da se još uvijek jasno sjećaju svojih obiteljskih praznika iz djetinjstva, a četvrtina ih je priznala da su im te uspomene pomogle prebroditi teška razdoblja u životu.

„Razmišljanje o našim najsretnijim sjećanjima na radosno vrijeme provedeno u zajedništu obitelji ima iznimnu moć da nam pruži utjehu i olakšanje kada se suočavamo s mračnim trenucima koje život može donijeti,” rekao je John McDonald, predsjednik britanske Udruge obiteljskih praznika za Huffington Post. „Koristeći ova sjećanja kao sidro koje nas vraća u radosnije trenutke, često smo sposobni suočiti se s problemima sa svježom perspektivom.”

Čini se da bih trebala što prije početi planirati te proljetne praznike.

*Napisala: Hollee Actman Becker. Hollee je samostalna spisateljica, blogerica i mama dvoje djece koja piše o roditeljstvu i poularnoj kulturi. Pogledajte njezinu web stranicu holleeactmanbecker.com kako biste doznali više i pratite je na Instagramu i Twitteru.

Izvor: narod.hr/parents.com