POLITIČKA “KOREKTNOST” U BIH: Kad je u pitanju islamizam ni slučajno generalizirati, u svim ostalim slučajevima slobodno…

Prije nekog vremena , dok je ISIL još bio jak, pojavio se neki mlad čovjek, iz Bosne usred SAD-a koji je prijetio i slao ekstremističke poruke svijetu u ime svoje ideje. Nije to prvi put da BIH šalje ekstremiste u SAD. Još prije tog vremena postojao je čovjek po imenu Husein Živalj, kojeg je država BIH poslala kao amabsadora pri UN-u. Pojavio se tamo netom prije napada na Blizance, i otišao odmah nakon tog. I tako dospio na crnu US listu. Kasnije se utvrdilo da je bio u kontaktu sa sumnjivim radikalnim organizacijama. Iako je bio član jedne partije u Sarajevu, nikada nitko u BIH nije pokušao cijelu partiju, cijeli narod, ili cijelu politiku u  Bošnjaka nazvati kao džihadističku.  Tretira se tog čovjeka i danas kao iznimku a ne kao pravilo.

A nije da nije bilo materijala za generalizaciju. Te strani borci džihadisti kao sastavni dio Armije BIH, te tajni susreti jednog Predsjednika s Hezbolahom, Muslim bratstvom, čime li već,  te BH putovnica u rukama Bin Ladena itd.

Nametnuta politička korektnost  BH medijima u svom imperativu ima sljedeću egidu:

Islam nije ISIL. Islam je divan. Musliman nije terorist, terorist prestaje biti musliman i ne smijemo pasti pod utjecaj koji želi da upravo mislimo tako.

I to stvarno tako jest. Bilo bi glupo tvrditi drugačije.

Nije fer bacati na ljude i na kolektive koprenu koju ne zaslužuju.

S druge strane, prije par dana, bio je u SAD-u nekakav rasistički prosvjed. Sramotan. Ogavan. Na njemu se istaknulo lice nekog Hrvata. Koji se proglasio bijelim nacionalistom. I postalo “hit” na viralnim mrežama. No taj Hrvat time nije prestao biti Hrvat, niti se u BH medijima pazilo da se taj slučaj ne kolektivizira. Dapače.

Cijeli niz sarajevskih političara, onih koji se vole nazivati građanskima, iako govore o zločinima nad samo jednim narodom, i zagovaraju nacionalističke ideje najvećeg nacionalizma u BIH, cijeli niz političara bliskih otvorenim i rigidnim nacionalsocijalističkim idejama BIH krenuli su u povezivanje istog tog čovjeka s Hrvatima u BIH. On je tako postao i HNS, i HercegBosna, i Hrvat iz BIH, i HDZBIH, i Čović, i Ustaša, itd.

Imamo dakle zanimljivu praksu:

U BIH nije dozvoljeno povezivanje islamiste, ISIL-ovca iz Bosne, čak i kad prijeti iz SAD-a, sa bošnjačkim partijama, i bošnjačkom politikom.

S druge strane posve je dozvoljeno povezivanje američkog rasiste,  sa hrvatskim partijama, i hrvatskom politikom u BIH iako taj isti nikakve veze nema s Hrvatima u BIH ni sa  BIH. Štoviše on je prema svom rasističkom zagovaranju vladavine bijele većine nad malobrojnijima daleko bliži nekim sarajevskim stavovima nego Hrvatima u BIH. Postoji partija u BIH koja otvoreno najavljuje rušenje Ustava BIH riječima “Ukinut ćemo konstitutivnost Hrvatima” nazivajući te iste Hrvate najpogrdnijim riječima. OHR ju još nije zabranio. Kad će ne znamo. No ako bi se poslušao šovinistički narativ te partije ovaj glupan  s gornje slike, lako bi mogao postati njen član.

Dodajmo da su neki od twiteraša svojedobno bili hit međunarodne zajednice u BIH koja se navodno bori protiv govora mržnje u BIH, generaliziranja itd.

Ova praksa dvojnosti: “Nama je dopušteno sve, a vama nije dopušteno ništa” postaje omča oko vrata državi BIH.

Naime, u trenutku kada Banja Luka ili Mostar preuzmu takav destruktivan diskurs, kad se on proširi iz Sarajeva na ostatak BIH i kad svi budu optuživali sve, i svi budu sebi priuštili taj rječnik, u tom trenutku počinje rastapanje BIH.

Ona je , doduše odavno kao projekt zamrznuta, ne razvija se, jer bez jačanja povjerenja nema ni države ni društva, no u trenutku kada ovakav govor mržnje metastazira širom BIH, počinje i njena dženaza, sahrana ili počasni plotun, kako bi to već organizirao slavni general Delić, zapovjednik herojskog nogometnog kluba FK Mudžahid.

 

 

Tags: