A GDJE JE BiH? – Hrvatska, s još 8 zemalja, u Talinu potpisala izjavu za pokretanje istrage komunističkih zločina. Grčka protiv!

Na završetku dvodnevne konferencije predstavnika osam država Srednje i Istočne Europe, održane u estonskom glavnom gradu Talinu povodom europskog Dana sjećanja na totalitarističke režime, usvojena je zajednička izjava o nužnosti pokretanja istrage komunističkih zločina. Izjavu su potpisali predstavnici zemlje domaćina, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, izvjestila je agencija BNS.

Izdvajamo i rečenicu estonskog zastupnika u Europarlamentu, Tunne Kelam, s navedene konferencije: „Mi moramo srušiti i duhovni Berlinski zid. On nas odvaja od smisla i shvaćanja još i danas, 28 godina poslje pada pravog Berlinskog zida.“

Konferencija je s radom završila otkrivanjem izložbe „Epoha komunizna“ u Pomorskom muzeju u Talinu.

Zanimljivost ove konferencije je i svađa na relaciji Estonija-Grčka. Naime, grčki ministar praosuđa, Stavros Kontonis, iz vladajuće ljevičarske stranke SIRYZA, odbio je sudjelovanje u radu konferencije u Talinu, uputivši službeni prosvjed u kojem je optužio Estoniju za nastojanje pvratka klime Hladnog rata i podrivanje europskih vrijednosti. Estonski ministar pravosuđa, Urmas Reinsalu, obećao je grčkom kolegi poslati odgovor u pismenoj formi.

Poljski ministar pravosuđa, Lukasz Piebiak, glede tog spora izjavio je slijedeće: „Ja ne znam koliko je to čvrst stav, ali, u svakom slučaju, stanje zahtjeva raspravu između službenih osoba Estonije i Grčke.“