Polaganje vijenaca na Merdžan glavi

U četvrtak, 26. lipnja, u nazočnosti obitelji i prijatelja, te samih sudionika ratnih događanja iz 1992. i predstavnika braniteljskih udruga (ali i članova Tropleta) odana je počast poginulim braniteljima HVO-a na Merdžan glavi paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Nakon toga je za poginule na tom području slavljena sveta misa koju su predvodili don Mladen Šutalo i don Ivan Turudić.


Na samom početku je rečeno da je ovo (jedna od) Kalvarija hrvatskog naroda. Predvoditelj misnog slavlja don Ivan je imao izuzetno nadahnutu propovijed u kojoj je naglasio da svako ovakvo mjesto i svaki ovakav događaj poziva na ispit savjesti svakog od nas živih. Stojimo na svetom tlu zalivenom krvlju poginulih i ranjenih. Oni su branili slobodu hrvatskog naroda ali i svih drugih ljudi. Slobodu! Možemo li pogledati u oči roditeljima, djeci, obiteljima poginulih? Njihova krv je imala smisao a ima li smisao naš rad i naše djelovanje? Jesmo li dostojni njihove žrtve? Kako uzvraćamo na njihovu ljubav, jer nema veće ljubavi nego dati vlastiti život za druge? Hoćemo li pred lice Svevišnjega doći pognute glave ili uzdignuta čela? Kako ćemo pred Njim nastaviti i završiti rečenicu „Ja (je)sam …“? Što? Što sam bio, činio i učinio?
Izgleda da zaboravljamo. Svake godine nas je sve manje na ovoj i drugim Kalvarijama hrvatskog naroda. Starih je sve manje a mladih nema. Trebamo raditi s mladima te mlade i djecu naučiti o ovakvim događajima i naviknuti da dolaze i odaju počast žrtvi. To bi trebala biti dužnost i obveza svih nas, obitelji ali i institucija sustava. Ne zbog osvete i podjela nego zbog ljubavi i očuvanja onoga za što su se oni borili. Stoga pozivamo sve – naše članove, političke dužnosnike, djelatnike u obrazovanju i kulturi i sve dobre ljude na obilježavanje značajnih dana iz naše povijesti posebno iz Domovinskog rata i na rad s mladima. Ne zaboravimo! Ne smijemo dopustiti da njihova žrtva bude uzaludna!