XVI. Molitveni dan za Domovinu i XIV. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Bobovac, 21. listopad 2017.

Slikovni rezultat za molitveni pohod na bobovac

Šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Četrnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga bit će upriličeni u subotu, 21. listopada 2017.

Misno slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, bit će u 11 sati. a predvodit će ga nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj. Pod Misom će pjevati župni zbor iz Vareša.

Program molitvenog pohoda, na kojemu se i ove godine očekuje velik broj vjernika, započet će okupljanjem u 9.30 sati kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle će se u 9.45 sati organizirano, u molitvenoj procesiji, krenuti prema Bobovcu. Svi koji budu hodočastili na Bobovac mogu se pridružiti pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice uspinjući se na Bobovac kao i na Misnom slavlju.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike će biti pripremljen i podijeljen vojnički grah.

Do Bobovca se najbrže dolazi preko Kaknja osobnim autima, kombijima i manjim autobusima, a potrebno je od Kaknja oko sat i pol vremena. Za veće autobuse jedino je moguće preko Podlugova, Breze i Vareša, a od Podlugova do Bobovca potrebno je oko dva i pol sata. Od pomoći će, i jednim i drugim putom biti civilna i vojna policija kao i oznake smjera na putu.

“Već šesnaesti put cijela Vrhbosanska nadbiskupija se okuplja na molitvu za Domovinu na dan smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Isto toliko puta hodočastimo na Bobovac s nakanom moliti za Domovinu. Stoga pozivam sve koji mogu da dođu u subotu 21. listopada 2017. da zajedno zahvaljujemo Bogu za dar domovine i molimo za njezinu stabilnost i sretniju budućnost. Moto ovogodišnjeg hodočašća je u duhu naše Sinode i pastoralne godine Put Vrhbosanske Crkve s laicima gdje želimo sebe obnoviti u Kristu, ali i moliti posebno za sve naše vjernike-laike koji su u politici i u ostalim sferama društva i brinu se o javnim poslovima naše Domovine. Da u svojim stavove i djelima sačuvaju istinski katolički vjernički identitet i rade za dobrobit svih ljudi. Kao što vam je poznato ovom hodočašću se već duže vremena pridružuju i vjernici Vojnog ordinarijata u BIH. Zahvaljujem svima koji su to od samog početka prihvatili i hodočaste na Bobovac, ali izražavam i svoju zabrinutost gubljenja osjećaja molitve za Domovinu. Neka nas molitva ujedini, okupljene na kraljevskom gradu Bobovcu”, poručio je kardinal Puljić u svom pozivu.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva. (kta)