HKZ TROPLET obilježava Svjetski dan kravate

DK-naslovnica

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Smatrana izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredništvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Svake se godine 18. listopada obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

HKZ Troplet, čija je programska zadaća, između ostaloga, promicanje hrvatske kulture i baštine, obilježava Dan kravate. Ove godine su se tom obilježavanju radosno pridružili priznati i poznati mostarski kipovi i biste.

Kraljica Katarina je to prihvatila dostojanstveno, onako kraljevski. Iako pogođena brojnim životnim nedaćama, napadom okupatora i gubitkom djece i kraljevstva, s novim modnim detaljem  izgleda kao prava svjetska dama, što istinski i jest.

DK_kr1       DK_kr2

Pjesnik Aleksa Šantić, kao urbani lik i gradski kicoš je jedva dočekao novu kravatu i onakav emotivan kakav jest, rado je prihvatio sudjelovanje u obilježavanju Dana kravate.

DK_AŠ1      DK_AŠ2

I naš sugrađanin Bruce Lee je rado stavio kravatu i pridružio se proslavi, posebno stoga što ova crvena kravata itekako ističe njegovu zlaćanu put i mišiće, ne smeta nunchakama a odvlači pozornost protivnika.

DK_BL1      DK_BL2

Književnik, odvjetnik i novinar Ilija Jakovljević s ponosom sudjeluje u obilježavanju Dana kravate. Iako su ga progonili i crni i crveni, prihvatio je ovu crvenu kravatu jer iza njezine boje nema nikakve ideologije nego samo slavljenje ljepote, kulture i ljudskih vrijednosti.

DK_VP      DK_IA

Naši nobelovci, kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić su bez truna dvoumljenja prihvatili kravate.

DK_nobelovci

Naravno, što je nobelovac bez kravate!

Antun Branko Šimić, pjesnik, esejist, kritičar i prevoditelj, radosno je prihvatio slaviti Dan kravate, iako je nekada ranije zahtijevao da pisci odbace svu dekorativnost i otmjenost, da skinu, kako reče, i odijelo sa sebe, i “kragne, manšete, kravate, šalove i sve ono drugo, …“

DK_ABŠ1      DK_ABŠ2

Troplet poziva institucije i građane na obilježavanje Svjetskog dana kravate i aktivnosti koje slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i univerzalnu vrijednost i baštinu.

 

HKZ TROPLET