Na Gregoriani se priprema udar na Humanae Vitae?

Na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu održat će se niz predavanja od listopada do svibnja sljedeće godine kako bi razmotrili “promjene, potrebe i nade” obitelji 50 godina nakon Humanae Vitae.

Niz predavanja, koje organizira Odjel društvenih znanosti i Odjel za moralnu teologiju na Isusovačkom sveučilištu, smatra se “prvim interdisciplinarnim” studijem koji će obilježiti pedesetu godišnjicu od objavljivanja enciklike blaženog Pavla VI.

Vijesti o predavanjima čini se dokazuju kako neki protivnici učenja o kontracepciji prema enciklici Humanae vitae, a koji danas imaju utjecajne položaje i uživaju potporu najviših redova Crkve – gledaju na nadolazeću godišnjicu kao priliku da revidiraju i oslabe crkveno učenje o tom pitanju.

Sveučilište je najavilo predavanja priopćenjem o Drugom vatikanskom saboru koji je prethodio “velikoj društvenoj promjeni” iz 1968. godine, i “predložio” da Crkva “procijeni sadašnjost, promatrajući “znakove vremena” i traži rješenja u prijateljstvu sa svim intelektualnim i društvenim izrazima dobre volje”.

Organizatori kažu kako se ovim predavanjima, koja su započele u četvrtak i trajat će do kraja svibnja, želi “sagledati stvarnost obitelji, s obzirom na njezine transformacije, potrebe i nade, u skladnom poštivanju svih sudionika koji čine obitelj.”

Da podsjetimo, enciklika Pavla VI. iz 1968. godine potvrdila je crkvenu zabranu umjetne kontracepcije kao “intrinzično grešnu”, ali je odobrila metode prirodnog planiranja obitelji i potvrdila crkveno učenje o bračnoj ljubavi i odgovornom roditeljstvu.

Otac Humberto Miguel Yanez, koji predaje moralnu teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana i bliski je prijatelj pape Franje, rekao je: “Kao što znamo, Amoris Laetitia bavi se problemima u kontekstu vremena promjena, tako da u Humanae Vitae postoje stvari o kojima moramo promišljati u svjetlu nove situacije, u svjetlu učiteljstva pape Franje.

U svibnju 2015. otac Yanez je sudjelovao na “tajnoj sinodi” na Gregoriani, tijekom koje je nekoliko teologa nastojalo utjecati na Sinodu o obitelji kako bi se prihvatile istospolne zajednice, odnosno da se odstupi od pojma “urođenog zla” i uvede kontroverzna “teologija ljubavi”.

S druge strane, profesor teologije na Sveučilištu Settentrionale u Milanu i talijanski svećenik Maurizio Chiodi – poznat po tome što je u prošlosti pokušao opravdati kontracepciju, koristeći argumente koji su osuđeni u enciklici Veritatis Splendorpape Sv. Ivana Pavla II. – nedavno je imenovan članom Papinske akademije za život.

A franjevac Giuseppe Bonfrate rekao je kako je važno slijediti papin primjer koji je od župnika zatražio da imaju “razumijevanja i milosrđa dok razmatraju poteškoće nekih osoba“. Otac Bonfrate, koji predaje dogmatsku teologiju na Gregoriani, rekao je da nije moguće “zauzeti isti stav prema svakoj osobi”. Objasnio je to potrebom za promjenom moralne paradigme, dodajući da je učiteljstvo dinamično, a ne statično i postavljeno za određeno vrijeme, te da se učenje Crkve “razvija”.

Cijeli program možete vidjeti ovdje

Izvor