Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (6)

U ponedjeljak, 13. studenoga 2017. godine, u sklopu Tropletovih dana kulture biti će priređena književna na kojoj će biti predstavljen Zbornik najboljih literarnih radova ovogodišnjega Tropletova natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola te dodjela pohvalnica i nagrada najuspješnijim autorima. Književna večer će se održati u Hrvatskom domu H.S. Kosača u Mostaru, u 19.sati, u Maloj dvorani – amfiteatar iznad ulaza.

Kao uvod u taj događaj objaviti ćemo predgovor i pogovor Zbornika, koji su napisali priznati znanstvenici i književnici, prof.dr.sc. Antun Lučić i doc.dr.sc. Marko Tokić, članovi prosudbenog povjerenstva, kao i po pet najuspješnijih učeničkih radova iz obje kategorije. Danas ćemo prenijeti petonagrađene radove iz obje kategorije.

spisateljstvo frasi-citazioni-dediche-aforismi-mamma

 

Petonagrađeni rad za osnovne škole

NEDJELJA JE DUŠI LIJEK, NAŠ JE BILJEG I NAŠ STIJEG

„Jer za šest dana Gospod stvori nebo i zemlju, more i što je god u njima, a u sedmi dan počinu; zato je Gospod blagoslovio dan od odmora i posvetio ga.“ – stoji u Svetoj Knjizi ljudskog roda.

Utemeljeni i izgrađeni na tlu Svete Riječi, mi, Livančići, nedjelju vrednujemo kao zista blažen dan. Dan za nas. Dan za nas, dan kada sve životne dileme i trileme ostavimo po strani kako bismo se prisjetili istinske životne vrijednosti- obitelji. U ovo mrko doba otuđenosti i izgubljenosti čovjeka, obojeno nijansama monotonih radnih navika i zavorenosti u sebe, mi, jedni Livančići, nastojimo da barem jedan dan, samo jedan dan u tjednu budemo zajedno. Za jedno i za sve nas.

Nije lako, zaista nije lako. Ponekad mi se učini da smo, želeći da sačuvamo svoju grudu, pretvorili ovaj jedan, naizgled običan dan, u puku formalnost. Ponekad prevarimo ranu zoru dizanjem iz toplih „krpa“, pomolimo se na misi te potom objedujemo za istim stolom, a večernje sate provedemo slušajući zlatne misli tetke Slavice. Braća i ja smo odavno shvatili da „bez škole nema ništa“, ali kada ona to izgovori svojim strogim glasom opasnog tona, pokunjimo se i pohitamo u svoje sobe da nešto kao učimo.  Gnjeva tetke Slavice boji se i brat Jerko, a evo ga, duboko gazi u dvadest i osmu godinu svog postojanja.

Ali, njega nema još jednu nedjelju. Koliko smo samo nedjelja proveli bez njega kraj sebe, odavno sam prestala brojati. Iako me od brata dijeli samo stotinjak kilometara cestovne udaljenosti, bolno mi nedostaje njegovo prisustvo. Nedostaje mi čaki njegovo neiscrpno šaljenje na moj račun, pa čak i njegovo: „Ja sam velik, ja sve znam. Ti si mala i ima da slušaš.“

Okupljanje obitelji, korijena iz kojeg niče život  bit je  jedne nedjelje za mene, jednu sasvim običnu Patriciu, ali ne samo nedjelje. Bit svakog dana i jest to, no jasno je meni. Tata mora raditi, mama mora raditi i brinuti se o nama, mi se moramo školovati… Previše smo iscrpljeni u moru obaveza i svakodnevnih zadataka da bismo svaki dan mogli posvetiti veličanju opstanka svetinje koja nas čini ovim što jesmo, svetinje koja nas drži živima i jakima da proguramo još jedan dan, svetinje koja je iznad svih drugih- nas, obitelji jednih Livnčića.

Ali jedan dan u tjednu je naš. Jedan dan u tjednu smo neokovani pravilima, obavezama i ostatkom svijeta. Jedan dan u tjednu smo blaženo spokojni i zadovoljni  jer smo na svom i sa svojima. Trebalo bi biti tako, zar ne?

Kažem, ponekad je teško, ponekad je previše teško jer se boljka jednog ponedjeljka zarije duboko u srž jedne nedjelje, jer se odveć često borba s  jednim vjetrovitim petkom izobliči u borbu s  jednom nedjeljnom  vjetrenjačom.

Evo, danas je nedjelja. Došli smo kući s mise. Mama mi prigovara što cijeli tjedan nisam svirala ni klavir ni violinu, a preda mnom je veliki javni nastup, no obiteljsku mezimicu izvlači očevo:  „Neka odmori, nedjelja je- sutra će:“ Simfoniju kritike okončava lavež pasa na terasi. Jerko je stigao! Zamalo dozvolih sebi da jednu nedjelju  provedem u gnjevu. Doveo je i svoju djevojku. Čini mi se da će ova nedjlje biti poprilično zanimljiva. Tetka Slavica nas zasigurno neće gnjaviti sa svojim: „Red, rad i disciplina.“ Ova nedjelja će biti jedna od onih kada istinski odmaramo, kada istinski živimo kao obitelj i kada smo ponosni na to što jesmo. Obitelj, zajednica, jedno!

 

PATRICIA LIVANČIĆ,  VIII 2/8

Osnovna škola  Dubravica-Vitez

 

Petonagrađeni rad za srednje škole

NEDJELJA JE HIMNA CIVILIZACIJE LJUBAVI

U trenutku kada se još uvijek čulo crkveno zvono ulazim u obližnju pekaru. Jedna od rijetkih obveza koje su mi ostale za obaviti bila je kupiti kruh za ručak.

„Dobro jutro, izvolite?“, bile su riječi srdačne žene srednjih godina u pekari. Osmijeh joj nije silazio s lica. Mislila sam vjerojatno je sretna što radi na ovo kišovito nedjljno jutro. Kad bih barem ja poslije jutarnje mise išla na posao, ne bi mi bilo dosadno doma.

„Jedan veliki kukuruzni kruh, molim Vas“. Promatrala sam kako sa zadovoljstvom obavlja svoj posao, bira kruh, stavlja ga u papirantu vrećicu i predaje ga meni. Njen osmijeh je bio tako prijatan. Topao pogled u meni je budio neki osjećaj sreće. Na sebi je imala pregaču i običnu bijelu majicu ispod, a na vratu je imala lančić s križićem.

Nakon što sam se zhvalila, nešto u meni je nastavilo pričati: „Ajme,  baš ne volim ova kišna nedjeljna jutra. Sama po sebi nedjelja je dosadna, nema se što raditi, a još kada pada kiša…“ Vraćajući mi osatak novca, blago me pogledala i upitala: „Imate li djecu? Znam da Vas to ne bih trebala pitati, oprostite…“

Pakirajući novac razmišljam o tom čudnom pitanju, ali ujedno i odgovaram na njega:“Da, zašto?“

Žena se još jdnom blago nasmijala:“Smijem li Vam iskreno odgovorit na pitanje, iako ne bih voljela da se rastužite ili možda i naljutite?“ „Smijete“, odgovaram iz puke dosade, ali i znatiželje. Osjetila sam da me zapravo zanimalo njeno mišljenje o nedjelji. Ipak, ona je bila na poslu, pretpostavljala sam da će mi reći kako joj nedjelje nisu dosadne. Ali ona mi je odgovorila potpuno suprotno: „Uz dužno poštovanje, kako Vam nedjelja može biti dosadna kad imate djecu? Pretpostavljam da radite tijekom tjedna. Zar ne čekate svaku priliku da vrijeme provodite s djecom? Bog Vam daruje to vrijeme, upravo sada dok se žalite da Vam je dosadno. Znam da je ponekad naporno raditi. Morate uvijek biti raspoložni za druge i kad to niste, spremni pomoći kupcu i kad ste umorni. Zar ne želite malo odmora? Danas imate i za to varemena. Jedina obveza zahvaliti Gspodinu na ovom slobodnom danu“, zastala je nesigurna želi li nataviti iznositi svoje mišljenje.

Ohrabrila sam je, htjela sam je do kraja saslušati, iako sam zbog nečega osjećala grižnju savjesti. „Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne žlim Vas povrijediti nego Vam pomći. Vidite, Vi imate priliku danas odmarati ili provesti vrijeme s djecom. Napraviti zdrav ručak na kojem će Vam vjerojatno biti cijela obitelj. Ne morate žuriti na posao i u miru možete provesti dan. Nije li to blagoslov, jedan dan odmora? Iskreno, ja bih vrlo rado bila na Vašem mjestu danas…“ Razmišljala sam o  njenim riječima. Zaista je to blagslov, dar od Boga koji sam u tom trenutku imala. Shvatila sam koliko sam zapravo nezahvalna. Žena,koja mi se još uvijek smiješila, željela je samo jedan dan za svoju obitelj, prijatelje i nadala se da će jednog dana dobiti taj dar. A    meni je to vrijeme darovano. Nasmijala sam joj se rekavši: „Hvala Vam, zaista ste rekli točno ono što me trebalo razbuditi, ono što je odagnalo moj djetinjasti stav prema nedjelji!“

Zadovoljno se nasmiješila i srdačno me pozdravila: „Doviđenja i uživajte u ovom blagoslovljenom danu.“ Otvorivši vrata okrećem se posljednji put: „Doviđenja, iskreno se nadam da ćete i Vi jednom ovakav blagoslovljen dan moći posvetiti svojoj djeci. „Razmijenile smo pogled prepun razumijevanja i topline. Pogled koji će me uvijek podsjećati kako bi nedjelja trebala biti dan s jednom obvezom: Ljubiti svoga bližnjega!

 

MATEA TUNJIĆ

Opća gimnazija Sveti Franjo

Tuzla

 

Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (1) – http://www.troplet.ba/?p=16723
Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (2) – http://www.troplet.ba/?p=16780
Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (3) – http://www.troplet.ba/?p=16798
Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (4) – http://www.troplet.ba/?p=16801
Predstavljanje Zbornika najboljih literarnih radova Tropletova natječaja (5) – http://www.troplet.ba/?p=16806