Jeste li znali? Ovo je 10 najčešćih razloga bračnog ‘brodoloma’

DOBRO JE ZNATI

Autor Marijana Kovač

Uzrok nesretnog braka i bračnog brodoloma često nisu prevare, laži ili ono što moderno nazivaju “različitim interesima“. Često problem leži u štetnim navikama koje se razvijaju postupno i polako eliminiraju ljubav.

Volite svog partnera i izabrali ste ga s razlogom. Pokušaji da ga promijenite možda vam se čine bezazlenim, međutim najčešće nisu. Korisno je ohrabrivati vašeg supružnika da bude bolji, no pokušaj mijenjanja onoga što on jest nikako nije dobar.

 

Usmjeravanje na pogreške

Prestanite popisivati sve što vam se ne sviđa kod bračnog partnera. Izrada popisa stvari koje vam se ne sviđaju samo potpiruje plamen katastrofe. Umjesto da se usredotočite na mane, napravite popis svih stvari koje volite kod partnera.

 

Izbjegavanje sukoba

Iako zvuči iznenađujuće, sukob može biti koristan za brak. Pomaže razviti način komuniciranja, rješavanja problema i izražavanja mišljenja. Sve dok se vi i vaš partner smireni i poštujete se, sukob može biti pozitivan. Važno je suočiti se s problemom.

 

Ne opraštate

Ukoliko niste spremni oprostiti, vaš odnos odnos će biti narušen. Opraštanjem supružniku pokazujete da vam je veza važnija od pogrešaka.

 

Dramatizirate

Prestanite prigovarati i gunđati. S vremenom, ova navika može “progutati“ ljubav između vas i partnera.

 

Ljubomora

Brak se zasniva na ljubavi i povjerenju. Ako ne vjerujete supružniku, riješite problem. Sve sumnje trebate razriješiti na vrijeme.

 

Djelomično slušanje

Svi ljudi žele biti saslušani. Naučite prenositi svoje misli i emocije bez kritike.  Nemojte samo djelomično slušati partnera, dajte mu punu pozornost.

 

Uspoređujete svoju vezu s drugima

Samo zato što neki par nešto radi to ne znači da trebate i vi. Vlastite načine iskazivanja ljubavi i privrženosti ćete steći s vremenom. Budite zadovoljni svojim odnosom i prestanite se uspoređivati s onim što vidite na društvenim mrežama.

 

“Tihi tretman“

Time nećete ništa riješiti stoga prestanite s ovom štetnom navikom. “Tihi tretman“ je beskoristan, djetinjast i šteti vašem odnosu.

 

Preozbiljni ste

Nemojte sve shvaćati preozbiljno. Ništa nije ugodnije nego gledati partnera u oči i istinski se smijati. Osim toga, to je dobar način za prekinuti napetost tijekom rasprave.

 

Otklonite ove neugodne navike i nastojte poboljšati vašu vezu. Tako ćete pomoći sebi i vašem suprugu da se volite još i više nego prije.

izvor: Direktno.hr