Humanae Vitae dao je proročku, pozitivnu viziju ljubavi i života

Nema sumnje da su predviđanja blaženog pape Pavla VI. o širenju kontracepcije ostvarile – izjavio je njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolansvojim kolegama američkim biskupima, na njihovom sastanku ovog tjedna.

Kardinal Dolan je govorio povodom 50. obljetnice Humanae Vitae, enciklike pape Pavla VI. u kojoj se potvrđuje protivljenje Crkve prema umjetnoj kontracepciji.

Godine 1968. blaženi papa Pavao VI. proročki nas je podsjetio na Božji plemeniti izvorni plan za bračnu ljubav između muža i žene“, rekao je Dolan. “Oni koji su bili spremni prihvatiti mudrost i viziju Humanae Vitae, koliko god bila izazovna, pronašli su ljepotu i slobodu u crkvenom učenju.

Željeli bismo iskoristiti prigodu 50. obljetnice da naglasimo istinu, ljepotu i slobodu koja proizlazi iz učenja Crkve o ljudskoj seksualnosti“, istaknuo je.

Humanae Vitae, naravno, daje proročku, pozitivnu viziju ljubavi i života“, objasnio je Dolan. “Ali također nudi trijezno upozorenje o tome kamo idemo ako odaberemo drugačiji put.

Nema sumnje” kako se obistinila pretpostavka pokojnog Pape da će “široko rasprostranjen kontraceptivni mentalitet dovesti do bračne nevjere i općeg srozavanja moralnih standarda“, rekao je Dolan.

Pavao VI. “je upozorio da muškarac koji se navikne na korištenje metoda kontracepcije može zaboraviti na poštovanje prema svojoj partnerici, ženi, i zanemarujući njezinu tjelesnu i emocionalnu ravnotežu, smanjuje je na puki instrument za zadovoljenje svojih želja“. Pa je nastavio: “Danas na mnogo načina vidimo kako se osobe koriste za zadovoljstvo drugih, a odbačene su kad više ne donose užitak ili postaju teret.

Zahvaljujući utjecaju kontracepcije “nasilje u obitelji, trgovina ljudima, pornografija, seksualno uznemiravanje, fizički napadi, zlostavljanje i opće ponižavanje žena – sve je to postalo uobičajeno“.

Predviđajući, na žalost precizno, državnu politiku o obveznoj kontracepciji unutar zdravstvenog sustava, bl. Pavao VI. nas je upozorio: ‘Ako ona [država] to smatra potrebnim, mogla bi čak svima nametnuti njihovu upotrebu’“, nastavio je Dolan. “Ponovno je bio u pravo!

Kardinal je primijetio i “ideološku kolonizaciju” putem kontracepcijskih sredstava koje Zapadne zemlje nameću manje razvijenim zemljama te je podsjetio i na primjer propisa o kontracepciji u zdravstvenom sustavu američke vlade. (Inače, administracija Donalda Trumpa prošli mjesec je poništila odredbu zakona Obamacare koja je obvezivala poslodavce na povrat novca za kontracepciju u sklopu zdravstvene zaštite njihovih djelatnika.)

Izvor