Koji je to dio sramotne haške presude “prihvatljiv”?

plenhx 11. sj. VRH

(https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-najavio-isplatu-bozicnica-do-kraja-godine/19830)

 

Netom nakon izricanja presude našim uznicima u Den Haagu, naš premijer Andrej Plenković s pravom je izjavio kako je ta presuda NEPRIHVATLJIVA. I malo tko u Hrvatskoj se s time ne bi složio.

No, samo 4-5 dana poslije, sasvim druga priča.

U vrijeme posjeta Bosni i Hercegovini, na sastanku s političkim predstavnicima hrvatskoga naroda u Mostaru, naš premijer začudo, izjavljuje kako se „haška presuda mora poštivati iako su neki njezini dijelovi neprihvatljivi“. Logičkom analogijom iz ovoga se izvlači zaključak da je najveći dio presude PRIHVATLJIV, jer su NEPRIHVATLJIVI (SAMO) NEKI DIJELOVI iste?!

To se zove relativiziranje prethodno izrečenog stava koji je sličio državničkom i priprema javnog mnijenja za „smekšavanje“ u cilju prihvaćanja ove perverzije od presude.

Premijer je zanemario činjenicu da je Hrvatski Sabor još u četvrtak (30. studenoga), nakon sjednice svih klubova donio odluku koju je izrazio u kasnije izdanom priopćenju:

Nakon jučerašnje rasprave, klubovi zastupnika suglasili su se u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva. Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude.“ (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sabor-haska-presuda-nepravedna-i-neprihvatljiva)

Kod Sabora, kako se vidi, nije bilo nikakvih nedoumica: PRESUDA JE U CIJELOSTI NEPRAVEDNA I NEPRIHVATLJIVA. I to su svojom zajedničkom izjavom izrijekom potvrdile sve parlamentarne stranke.

Za Sabor, dakle, nisu „neki dijelovi“ presude nepravedni i neprihvatljivi, nego je ona kao takva u kompletu nepravedna i neprihvatljiva.

Ne znam je li Plenković čuo za tu odluku parlamenta, ali hrvatska javnost jeste.

Zanemario je i to što se o ovoj pravnoj perverziji oštrim riječima očitovala predsjednica države, pa i stav velike većine Hrvata koji se ovih dana na različite načine očituju o tomu u tolikoj mjeri da im gase profile na društvenim mrežama ili hakiraju portale.

Ovdje se, dakle, postavlja pitanje: KOJI SU TO DIJELOVI PRESUDE PRIHVATLJIVI, ako ona u samim svojim temeljnim postavkama polazio od teza o „udruženom zločinačkom pothvatu“ čiji su dio (pored političkog i vojnog vodstva Herceg Bosne koja je označena kao „zločinačka tvorevina“) i predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak i ratni načelnik Glavnog stožera HV Janko Bobetko , „agresiji HVO-a na muslimanske prostore i etničkom čišćenju muslimanskog stanovništva“ i na „međunarodnom ratnom sukobu“ u B i H, pri čemu je „Republika Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu s ciljem pripajanja njezinih teritorija i dosezanja granica Banovine Hrvatske iz 1939. godine.“

Sama činjenica da je Tužiteljstvo zadovoljno izrečenom presudom Žalbenog vijeća dovoljno govori i tu dodatnih tumačenja ne treba. Sve temeljne optužbe koje je sadržavala Prvostupanjska presuda njome su potvrđene, a to je izraženo i priopćenjem samoga Tužiteljstva koje je izdano na dan izricanja sramne i nepravedne presude 29. studenoga 2017.:

„Tužilaštvo | Izjava | Haag | 29. novembar 2017.

Izjava Tužilaštva povodom presude u predmetu Tužilac protiv Jadranka Prlića i drugih

Tužilaštvo je zadovoljno presudom Žalbenog vijeća u predmetu Tužilac protiv Jadranka Prlića i drugih, koja je u najvažnijim aspektima potvrdila osuđujuće presude koje su donesene na suđenju Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima.

Oni su dijelili zajednički cilj da preuzmu kontrolu nad teritorijom u Bosni i Hercegovini na koju su polagali pravo prisilnim raseljavanjem desetina hiljada bosanskih Muslimana, kako bi omogućili ujedinjenje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovni.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je taj zločinački plan proveden etničkim čišćenjem bosanskih Muslimana iz njihovih domova i zajednica u više opština, uključujući Gornji Vakuf, Jablanicu, Prozor, Mostar, Ljubuški, Stolac i Čapljinu, u periodu od sredine januara 1993. do aprila 1994. Od opštine do opštine, snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvodile su vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo. Ti napadi doveli su do masovnih hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila; razdvajanja muškaraca od žena, djece i starijih; zatočenja u nehumanim uslovima u jedinstvenoj mreži zatočeničkih centara HVO-a; ubistava i počinjenja mnogih drugih zločina.

Žalbeno vijeće je dalje potvrdilo da je HVO, počevši u junu 1993., držao istočni Mostar pod opsadom skoro deset mjeseci, tokom kojih je provodio kampanju zločina nad civilnim stanovništvom. Cilj je bio širenje terora među muslimanskim stanovništvom istočnog Mostara. Civilno stanovništvo, koje se usljed etničkog čišćenja Muslimana iz zapadnog Mostara i drugih lokacija više nego udvostručilo na otprilike 55.000, bilo je podvrgnuto konstantnom snajperskom djelovanju i granatiranju, te prisiljeno da živi u krajnje teškim uslovima. Već teška humanitarna situacija bila je još više pogoršana HVO-ovim namjernim sprečavanjem dostave humanitarne pomoći.

Kao što je u više navrata utvrđeno u predmetima pred Tribunalom, današnja presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine, što je dokazano u ovom predmetu. Hrvatska je razriješila dužnosti oficire Hrvatske vojske kako bi komandovali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno sudjelovale u sukobu. Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Pretresnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg rokovodstva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske Muslimane i doprijenili ostvarivanju tog cilja.

Odgovorni zvaničnici trebaju promovisati prihvatanje ovih činjenica kao osnovu za pomirenje. Patnja žrtava i preživjelih mora biti priznata.

Iako je utvrđeno da su ova šestorica optuženih odgovorna za ovu kampanju etničkog čišćenja, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika i komandanata još uvijek mora biti priveden pravdi za te zločine. Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo izražava svoju punu podršku Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i očekuje da ono hitno procesuira te slučajeve. Tužilaštvo takođe poziva hrvatske vlasti da dozvole da pravosudni proces krene naprijed nezavisno i nepristrasno, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne saradnje.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512 5210; +31-70-512 5882, +31-70-512 5271 – Email: press@icty.org

Pratite MKSJ na FacebookTwitteru i Youtubeu

 

(http://www.icty.org/bcs/press/izjava-tužilaštva-povodom-presude-u-predmetu-tužilac-protiv-jadranka-prlića-i-drugih; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 6.12.2017.)

Ako je vjerovati Tužiteljstvu (a njihova je optužnica potvrđena konačnom pravomoćnom presudom Žalbenog vijeća), sve inkriminacije – uključujući teze o „udruženom zločinačkom pothvatu“ „etničkom čišćenju muslimana“, „agresiji Republike Hrvatske na B i H“ potvrđene su, uz zahtjev da se nastavi s kaznenim progonom „visoko i srednje rangiranih zvaničnika i komandanata“ (HVO i HV, dakako), što znači da je presuda „šestorki“ početak jednog šireg plana progona političkih i vojnih dužnosnika koji su se borili protiv agresije i za opstojnost Hrvata u B i H i to ne samo na području susjedne nam države, nego i u samoj Republici Hrvatskoj.

Predsjednica države i premijer već su ublažili svoju retoriku u odnosu na izjave nakon izricanja presude. Slijedi barem godinu dana (možda i više) rada naših eksperata na tumačenju iste – kako najavljuje ministar pravosuđa Bošnjaković, a u međuvremenu treba umiriti narod i neutralizirati negativne efekte ove pravne perverzije i krivotvorine.

O čemu se radilo na tom sudištu i tko i kako je presuđivao našim uznicima, najbolje je izrazio general Slobodan Praljak u svojoj završnoj riječi u veljači 2011. godine, citirajući dio iz knjige bivše glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte, u kojoj ona sa simpatijom piše kako je jedan od njezinih tužitelja (Kanađanin), „razliku“ između Srba i Hrvata „koji su pokušavali ometati rad Suda“, uobičajeno „pojašnjavao“ ovako: „Srbi su kopilad, a Hrvati podmukla kopilad“. I to je naš general s pravom ocijenio kao „šovinističko i rasističko karakteriziranje Hrvata“ navodeći:

„Potpuno mi je nejasan izostanak bilo kakve reakcije na takav pro-fašistički način govora o jednom narodu. Mene interesira da li je u ozračju takvog mišljenja napisana optužnica protiv mene. Da sam kojim slučajem ja, Slobodan Praljak napisao ili izrekao takvu kvalifikaciju bilo kada, u bilo kakvoj formi, prema bilo kom narodu ili skupini u vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, dobio bih samo zbog toga pet godina zatvora. “

(https://www.youtube.com/watch?v=LZdBhu9H8Jg)

Oni koji smatraju Hrvate „podmuklom kopiladi“ ne zaslužuju naše poštovanje, niti mi imamo pravo priznati bilo koji pravorijek koji donesu.

To su rasisti i pro-fašisti koji nas Hrvate smatraju nižom rasom.

Ni jedan Hrvat i kršćanin koji drži do sebe s time se ne može i neće pomiriti. U svakoj soluciji i bez ikakvih dvojbi, izabrat će stranu na kojoj su osuđeni uznici iz Herceg Bosne i časni, nedužni i iznad svega hrabri junak i domoljub, vitez Herceg Bosne i heroj Domovinskog rata, general Slobodan Praljak. Izabrat će stranu na kojoj je njegov narod. Stranu pravde i istine, a ne sluganstva i pokornosti.

A našim političarima poruka: Nema takvog demagoga koji je u stanju obmanjivati narod u nedogled.

Krčag ide na vodu dok se ne razbije – kaže jedna stara poslovica.

 

Zlatko Pinter